Kumpi on parempaa: pullo- vai tölkkiolut?

Ihan mututuntumalta arvelisin, että olut maistuu paremmalta pullosta kuin tölkistä. Onko tutkittu, vaikuttaako säilytysastia oluen makuun ja säilyvyyteen?

© Shutterstock

Yli 60 prosenttia olutta juovista on sitä mieltä, että olut maistuu paremmalta pullosta kuin tölkistä. Ainoastaan noin joka kymmenes pitää tölkkiolutta parempana. Sokkotestissä koehenkilöt eivät kuitenkaan tunnistaneet, kumpaa he nauttivat.

Silti käsitystä, että pullo-olut on parempaa, tuskin voidaan pitää pelkkänä kuvitteluna.

Säilytysastian vaikutus oluen makuun riippuu nimittäin paljon siitä, millaista olut on.

Olut sisältää tuhansia eri makuaineita humalasta maltaisiin ja hiivoihin. Käymisprosessin aikana ja sen jälkeen aineet hajoavat, ja samalla juoma muuttaa makuaan.

IPA-oluet muuttuvat vähiten

Yhdysvaltalaistutkimuksessa verrattiin, kuinka säilytys lasipullossa ja alumiinitölkissä vaikuttaa IPA- ja Amber Ale -oluisiin.

Pullot ja tölkit siirrettiin tuoreeltaan kuukaudeksi viileään varastoon ja sieltä viideksi kuukaudeksi huoneenlämpöön. Näin jäljiteltiin tavallista säilytysprosessia. Tutkijat avasivat pullon ja tölkin kahden viikon välein ja analysoivat kummankin sisällön.

Makuaineiden määrä muuttui eniten Amber Ale -pulloissa ja -tölkeissä. Toisin sanoen IPA-olut säilytti paremmin makunsa varastoinnin aikana astiasta riippumatta.

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että astiaa enemmän oluen makuun ja säilyvyyteen vaikuttaa sen tyyppi, joka perustuu sekä valmistustapaan että raaka-aineisiin.