Shutterstock

Kuivapesu ei ole kuivaa pesua

Ostin vaatteen, jossa on vain englanninkielinen pesuohje ”dry cleaning”. Mitä kuivapesu on?

Dry cleaning -pesuohjeen kääntäminen kuivapesuksi voi johtaa kuluttajaa pahan kerran harhaan, sillä kysymyksessä on puhdistusprosessi, jonka aikana vaate yleensä kastuu läpikotaisin – vaikkakaan ei veden vaikutuksesta. Dry cleaning -ilmauksen osuvampi suomenkielinen vastine onkin useimmiten kemiallinen pesu, jossa vaatteen puhdistamiseen käytetään orgaanisia liuottimia.

Liuottimilla on mahdollista poistaa mm. sellaisia rasvatahroja, jotka eivät lähde vesipesussa. Kemiallisessa pesussa käytetään erilaisia haihtuvia liuottimia. Yleisesti käytettyjä liuottimia ovat esimerkiksi perkloorietyleeni ja hiilivedyt. Joskus myös kemiallisessa pesussa turvaudutaan maailman yleisimpään liuottimeen, veteen. Jos vaate on hyvin likainen ja kestää vettä, pesutulosta voidaan yrittää parantaa vesiliukoisella puhdistusaineella.

Kemiallinen pesu tehdään suljetussa järjestelmässä, jonka haitalliset ympäristövaikutukset pyritään minimoimaan mm. ottamalla talteen liuottimet, joita voidaan käyttää uudelleen. Kemiallinen pesu säästää energiaa, koska pesulämpötilat ovat verrattain matalia: 30 asteen tuntumassa.

Ainoastaan vaatteiden kuivauslämpötilat ovat tätä korkeampia. Yksinkertaisimmillaan kemiallinen pesu sisältää vain vaatteen koneellisen puhdistuksen. Usein hyvä lopputulos vaatii kuitenkin erilaisia esi- ja jälkikäsittelyjä. Jos vaatteen pesuohjeessa kielletään vesipesu, se kannattaa viedä kemialliseen puhdistukseen, jotta sen rakenne ja värit säilyvät alkuperäisinä.