Shutterstock
Puskutraktori, muovivuori

Kuinka suurta muovin uusiokäyttö on?

Jätteiden lajittelu edistää raaka-aineiden uusiokäyttöä, mutta kuinka isosta osasta muovia oikeasti tulee uusia muovituotteita?

Pusseissa, pakkauskääreissä, tekstiileissä, pulloissa – muovia on kaikkialla.

Vuoden 1950 jälkeen maailmassa on tuotettu yli 9,2 miljardia tonnia muovia. Vuonna 1950 sitä syntyi vain 1,5 miljoonaa, mutta vuonna 2019 luku oli jo 368 miljoonaa tonnia.

Ja muovista on myös päästävä eroon.

Pelkästään vuonna 2018 maailmassa tuotettiin noin 342,6 miljoonaa tonnia muovijätettä. Suurin osa siitä oli peräisin pakkauksista ja tekstiileistä.

12 miljardia tonnia muovia kärrätään vuonna 2050 luontoon tai kaatopaikoille.

Vain 21 prosenttia muovijätteestä uusiokäytetään, ja 24 prosenttia siitä poltetaan lämpövoimaloissa. Loput noin 45 prosenttia päätyvät kaatopaikoille tai luontoon.

Jos tilanne ei muutu, asiantuntija-arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä luontoon tai kaatopaikoille on kertynyt yhteensä 12 miljardia tonnia muovia.

Seitsemän sortin muovit

Vaikka jätteitä osataan lajitella huomattavasti paremmin kuin ennen, iso osa kerätystä muovista ei päädy uusiokäyttöön: esimerkiksi vuonna 2020 Suomessa kerättiin lähes 45 000 tonnia pantitonta muovijätettä, mutta siitä uusiokäytettiin vain noin 20 prosenttia.

Muovin kierrättäminen ei ole lainkaan yksinkertaista.

Muovia on seitsemää päätyyppiä, joilla on erilaiset ominaisuudet. Toiset muovit ovat pehmeitä ja joustavia, toiset taas kovia ja lujia. Ne on uusiokäytettävä erikseen. Monet muovituotteista koostuvat vielä useista muovityypeistä, joita on mahdotonta erottaa toisistaan.

Muovi rouhitaan ja sulatetaan

Keräysasemilta muovi tuodaan tehtaaseen, missä sitä käsitellään monin tavoin, jotta uusiokäyttö onnistuu.

Pieniä muovinpaloja erotellaan.
© Shutterstock

1. Muovityypit erotellaan

Muovin joukosta poistetaan ensin kaikki muu materiaali. Tarkka lajittelu auttaa myös erottamaan eri muovityypit toisistaan. Se jälkeen muovinkappaleet rouhitaan pienemmiksi palasiksi.

Muovi, lajittelu, tiheys
© Shutterstock

2. Vesi auttaa erottelussa

Muovityyppien erottelua jatketaan tiheyden perusteella muun muassa veden avulla. PP- ja PET-muoveilla on erilainen tiheys, minkä vuoksi PP nousee pintaan ja PET painuu pohjalle.

Muoviryynejä
© Shutterstock

3. Muovi sulatetaan

Muovi rouhitaan vielä pienemmiksi paloiksi. Tämän jälkeen kierrätysraaka-aine sulatetaan pieniksi granulaateiksi eli muoviryyneiksi, joista voidaan valmistaa uusia muovituotteita.

Lisäksi tuotteessa voi olla muovin lisäksi metallia, lasia tai pahvia. Esimerkiksi monet tölkit on laminoitu sisältä ohuella muovikalvolla, jota on vaikea kierrättää.

Muovin uusiokäyttöä voitaisiin tehostaa käyttämällä päivittäistavaroissa vain yhtä muovityyppiä.