Shutterstock

Kuinka paljon tekolumi saastuttaa?

Kohoavat lämpötilat ja lumen väheneminen johtavat siihen, että moni talviurheilukeskus joutuu tekemään oman lumensa. Kuinka paljon tykkilumi saastuttaa verrattuna luonnon lumeen?

Jokainen talviurheilukeskus tavoittelee laskettelukauden alussa puhtaan valkoisia rinteitä. Jos taivaalta ei ole tiedossa luonnon lunta, lumitykit käynnistetään, jotta rinteet saadaan peittoon.

Lumitykit tuottavat lunta sekoittamalla kylmää vettä kompressorin tuottamaan paineilmaan. Kun vettä ruiskutetaan lumitykin suusta pieninä pisaroina, se jäätyy lumikiteiksi kohdatessaan kylmän ilman.

Mikrobit muodostavat hiutaleita

Prosessin tehostamiseksi lumikiteiden muodostumista voidaan edistää lisäämällä veteen Snomax-nimistä mikrobivalmistetta. Mikrobit toimivat tiivistymisytiminä, joiden ympärille vesi kiteytyy helposti.

Snomax ei ole valmistajan mukaan sinänsä ympäristölle haitallista. Lumitykit kuluttavat kuitenkin suuria määriä sähköä, ja sitä tuotetaan esimerkiksi dieselgeneraattoreilla, joista ilmaan pääsee hiilidioksidia ja haitallisia hiukkasia.

Toinen merkittävä ilmastovaikutuksen lähde on suuri vedenkulutus, joka verottaa paikallisia vesivarantoja.

Lisäksi tutkimukset osoittavat, että tykkilumi on painavampaa kuin luonnon lumi ja siksi sen sulaminen kestää pidempään. Lumikausi pitenee useilla viikolla, mikä vaikuttaa alueen kasvien kasvukauteen.