Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kookkaat tekolehdet yhteyttävät tehokkaasti

Keinotekoinen lehti, joka sitoo hiilidioksidia (CO2) ilmasta ja tuottaa happea ja polttoainetta, voi auttaa estämään ilmastoa lämpenemästä.

Kasvien yhteyttämistä jäljittelevät tekolehdet on keksitty moneen kertaan, mutta teoriaa on ollut vaikea soveltaa käytännössä.

Tekolehdet pystyvät muuttamaan laboratoriossa painesäiliöstä tulevaa CO2:ta, mutta ne eivät kykene sitomaan CO2:ta suoraan ilmakehästä.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat esittäneet ratkaisun ongelmaan.

He ovat kehittäneet kalvon, jonka ansiosta tekolehti saadaan yhteyttämään vedessä. Kalvo perustuu ammoniumiin, ja se on läpinäkyvä ja puoliläpäisevä.

Kun auringonvalo lämmittää kalvon takana olevaa vettä, vesi höyrystyy. Siitä seuraa, että CO2 kulkeutuu kalvon yläpinnan pienten aukkojen läpi. Aukot vastaavat aitojen lehtien ilmarakoja.

Tästä eteenpäin yhteyttäminen tapahtuu samalla tavalla kuin muissakin tekolehdissä.

Sitoo kymmenen kertaa enemmän hiilidioksidia ilmasta

Valoa itseensä imevä aine ottaa vastaan auringonsäteiden energiaa ja yhdessä eräiden muiden aineiden kanssa käynnistää yhteyttämisen. Tekolehti muuttaa CO2:ta hapeksi ja hiilimonoksidiksi (CO). Happi voidaan ottaa talteen tai päästää ympäristöön, kun taas CO on hyödynnettävissä polttoaineena.

Vedenpitävä kalvo tekee tekolehdestä toimivan

1 / 3
123

Tutkijoiden kehittämän kalvon ansiosta tekolehti voi yhteyttää vedessä. Toimintatapa mahdollistaa CO2:n sitomisen ilmasta ja varmistaa yhteyttämisen vaatimien aineiden saannin.

© Meenesh Singh

Tekolehti sitoo kymmenen kertaa niin paljon CO2:ta ilmasta kuin yhtä iso aito lehti.

Käytännössä tekolehdet muistuttavat aurinkopaneelia. 1,7 metriä pitkä ja 0,2 metriä leveä laite voi tuottaa 1,4 kiloa CO:ta vuorokaudessa, ja 360 paneelin puisto voi sitoa 792 kiloa CO2:ta ilmasta vuorokaudessa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota