Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Kohti rahatonta maailmaa

Kalliit setelit ja kolikot korvataan maksukorteilla ja mobiilimaksamisella. Ennen pitkää on mahdollista antaa esineiden hoitaa kassaa, ja tulevaisuus voi tuoda kvanttivaluutan.

Kuvittele olevasi drive-in-pikaruokapaikan jonossa joskus lähitulevaisuudessa. Tilaat syötävää ja juotavaa ja ajat seuraavalle luukulle ottamaan vastaan tilauksesi.

Sitten nostat kytkintä. Ai mutta unohditko maksaa? Et, sillä maksaminen tapahtui automaattisesti, eikä pankkikorttia tai mobiilimaksua tarvittu.

Anturi tunnisti autosi sen lähettämästä sähkömagneettisesta säteilystä, ja järjestelmä veloitti tiliäsi, koska olet auton omistaja tai haltija.

Tulevaisuudenvisio voi toteutua jo lähiaikoina. Eivät ainoastaan setelit ja kolikot vaan myös maksukortit ja -sovellukset häviävät.

Sen sijaan maksettaessa katsotaan kehoa, annetaan esineiden suorittaa maksu ja käytetään aikaa valuuttana. Rahakin voi muuttua tunnistamattomaksi – jos onnistutaan luomaan täysin uudenlainen taloudellisen arvon mitta kvanttitiloilla.

Miksi euroilla ja senteillä on jokin arvo? Tutustu tästä rahan historiaan:

Miten on mahdollista, että seteleillä, kolikoilla ja pankkitilin numeroilla on se arvo, joka niillä on? The Open University käy läpi rahan historian 10 vaiheessa – vaihdantataloudesta finanssikriisiin. Samalla kurkistetaan myös tulevaisuuteen.

Käteinen raha poistuu käytöstä

Kolikot ja setelit harvinaistuvat harvinaistumistaan etenkin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, jotka kulkevat digikehityksen eturintamassa.

Näissä maissa on esimerkiksi älypuhelinten osuus keskimäärin 92 prosenttia. Muun muassa Espanjassa ostokset maksetaan 87 prosentissa tapauksista käteisellä, kun Ruotsissa vastaava luku on vain 20 prosenttia.

Kuninkaallinen teknillinen korkeakoulu (KTH) ennustaakin, että Ruotsissa ei enää käytetä käteistä rahaa vuonna 2023. Lisäksi pankkien sähköiset tunnistautumisjärjestelmät ovat Pohjoismaissa yleisessä käytössä.

Suomi näyttää muille mallia: TUPAS-palvelun tunnuksilla hoidetaan noin 90 prosenttia tunnistautumistarpeista. Käteistä korvaavat lähimaksukortit ja mobiilimaksujärjestelmät, kuten Apple Pay.

Ja vaikka asia on monille vielä vieras, sellaiset krypto- eli virtuaalivaluutat kuin Bit- ja Litecoin ovat jo nykyään oikeita kansainvälisiä valtioiden rahan vastineita.

Maksaja löytyy kehosta

Pian voi unohtaa kortit ja koodit ja käyttää itseään maksuvälineenä: sovellukset pystyvät tunnistamaan maksajan ainutlaatuisista silmien, sormien ja kämmenien piirteistä ja kävelytyylistä.

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Silmien mikroliikkeet henkilöivät maksajan

Silmät tekevät jatkuvasti pieniä 6–30 millisekuntia kestäviä liikkeitä, joita kutsutaan mikrosakkadeiksi. Pienet silmänliikkeet ovat yksilöllisiä, ja saksalaisen Potsdamin yliopiston tutkimuksen mukaan henkilö voidaan tunnistaa niistä skannaamalla silmä 1 000 kertaa sekunnissa. Tulevaisuudessa on kuvauslaitteen ja ohjelmiston avulla mahdollista varmistua maksajasta iiristunnistusta luotettavammin.

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Sormien liike näytöllä paljastaa käyttäjän

Kun kaksi eri henkilöä painaa kosketusnäytöllä samoja kohtia samassa järjestyksessä vaikka avatakseen puhelimen lukituksen, he käyttävät käsiään hieman eri tavalla. BehavioSec-yrityksen kehittämä sovellus vertaa sormien liikkeitä laitteen omistajan tavallisiin liikkeisiin. Tekniikalla voidaan varmistua siitä, että esimerkiksi varas ei pysty avaamaan lukitusta, vaikka hän tietäisi suojakoodin tai lukituskuvion.

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Skanneri lukee kädestä verisuonikartan

Monet it-yritykset, kuten japanilainen Fujitsu, kehittävät tekniikkaa, joka infrapunasäteilyn avulla kartoittaa kämmenen ja sormien verisuonet. Digikuvassa verisuonikuvio erottuu ympäristöään tummempana. Kuvaus perustuu siihen, että infrapunasäteily imeytyy tehokkaammin vereen kuin ympäröivään kudokseen. Kun verisuonikuviota verrataan käyttäjäprofiileihin, vastaavuus kertoo, kuka maksaja on.

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Jokainen kävelee omalla tavallaan

USA:ssa Michiganin valtionyliopistossa kehitetty ohjelma erottaa yksilölliset kävelytyylit. Sillä on mahdollista tunnistaa jo kaukaa henkilöitä vaikkapa kaupassa, kun tullaan kassalle maksamaan ostokset. Tekniikka piirtää digitaalisen tikku-ukon 25:n niveliin liittyvän tunnistuspisteen pohjalta ja määrittää nivelien keskinäisen aseman ja asennon lyhyin välein. Vertailu tietokantaan seuloo esiin, kuka on kyseessä.

Käteisen rahan häviäminen tekee maksamisesta halvempaa. Selityksenä on se, että kolikoiden ja setelien käsittely vaatii aikaa ja vaivaa – muun muassa silloin, kun kassan rahat lasketaan ja viedään pankkiin.

Lisää kuluja aiheuttavat esimerkiksi turvatoimet. Tanskan kansallispankki on laskenut, että käteismaksu maksaa keskimäärin 4,5 kruunua ja korttimaksu 2,4 kruunua.

Käteisestä luopuminen on kuitenkin vasta alkua. Kansainvälisen valuuttarahaston johtaja Christine Lagarde totesi esitelmässään vuonna 2018: ”Raha sinänsä muuttuu.”

Ennen pitkää häviää kaikki rahaan liittyvä alkaen lompsasta ja pankkikortista.

Maksaja tunnistetaan kävelystä

Ensimmäinen paikka, jossa lompakkoa rahoineen ja kortteineen ei enää tarvita, voi olla ruokakauppa. Kun käydään ostoksilla, otetaan kori tai kärry, kuljetaan hyllyjen välissä ja maksetaan tuotteet kassalla.

Kansainvälinen kehitys kulkee kuitenkin kohti myymälöitä, joissa raha vaihtaa omistajaa ilman kassanhoitajan aktiivista osallisuutta tapahtumaan.

Esimerkiksi verkkokauppajätti Amazon on perustanut Amazon Go -myymälöitä, joissa asiakas skannauttaa älypuhelimensa saapuessaan.

Kaupan kamerat kuvaavat koriin tai kärryyn kerättävät tuotteet, ja maksu tapahtuu automaattisesti tililtä, joka rekisteröityi silloin, kun puhelin skannattiin.

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Jääkaappi tietää viimeiset käyttöpäivät

Maito happanee, ja leikkelemakkara kuivuu. Tulevaisuudessa jääkaappi voi itse huolehtia ruoan tuoreudesta. Internetjätti Amazon on patentoinut kylmälaitteen, joka seuraa elintarvikkeiden pilaantumista. Esimerkiksi liha ja kala tuottavat hajoamistuotteena kadaveriinia, jonka pitoisuus voidaan määrittää kemiallisella anturilla. Lisäksi kameralla on mahdollista valvoa hedelmien ja kasvisten tilaa. Järjestelmä vertaa otoksia tuoreiden hedelmien ja kasvisten kuviin ja varoittaa pahentumisesta. Amazon tähtää myös tilauspalveluun. Tavoitteena on jääkaappi, joka täyttää itseään sitä mukaa kuin se tyhjenee tai elintarvikkeet vanhenevat.

Maksu voidaan suorittaa myös ilman puhelinta käyttäen hyväksi kehoa. Siihen perustuvaa tunnistamista kutsutaan biometriseksi, ja se edistyy kovaa vauhtia.

Esimerkiksi yli puolet pohjoismaisista älypuhelimen käyttäjistä avaa sovelluksia ja hyväksyy maksuja sormenjälkitunnistuksen avulla.

Biometria ulottuu laajemmalle kuin käsiin ja kasvoihin, sillä koko keho on hyödynnettävissä, kuten kävelyntunnistuksessa, jossa tunnistaminen perustuu ihmisen kävelytyyliin.

Malesiassa IIUM-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet siluettiin pohjautuvan tekniikan. Lähtökohtana ovat ääriasennot: kävelijän siluetti silloin, kun jalat ovat kauimpana toisistaan, ja silloin, kun jalat ovat lähimpänä toisiaan.

Ääriasennot ovat liikesarjan alku ja loppu, ja niiden välillä otetaan kaikkiaan 11 siluettikuvaa kävelyn eri vaiheista. Kuvakokonaisuus paljastaa henkilön tavan liikuttaa itseään ja vartalon muodonmuutokset kävelyn aikana.

Sen ansiosta, että jokaisen ”siluettiprofiili” on yksilöllinen, kävelytunnistuksella voidaan määrittää henkilöllisyys luotettavasti – jopa varmemmin kuin tehtäessä tunnistus kasvonpiirteistä ja sormenjäljistä, sillä kävelytyyliä on vaikeampi jäljitellä kuin valmistaa keinotekoinen kopio sormenpäästä tai naamari jonkun kasvojen mukaan.

Kävelytunnistukseen erikoistunut yritys Watrix on onnistunut erottamaan henkilön kävelytyylin 50 metrin päästä.

Siten kävelytunnistus on käytännöllisempi menetelmä kuin kasvojentunnistus, joka vaatii kasvojen kuvaamista suhteellisen läheltä.

Tästä syystä luottoyhtiö MasterCard on alkanut tehdä yhteistyötä henkilöliikennettä hoitavien yritysten kanssa kehittääkseen maksuvälineen, jolla voi matkustaa vaikka junassa leimaamatta tai näyttämättä matkalippua.

Auto suorittaa itse maksun

Mobiilimaksaminen ja maksajan automaattinen tunnistaminen ovat vain kehityksen yksi puoli. Toinen on esineiden valmius pitää itse huolta maksujen suorittamisesta.

Yhä useampi muu tavara kuin puhelin, tabletti tai tietokone on yhteydessä internetiin ja pystyy viestimään.

Tutkimus- ja konsultointiyritys Gartnerin mukaan vuonna 2021 internetiin liitettyjä esineitä on 25 miljardia. Ne ovat kaikkea kelloista autoihin.

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Säteily erottaa autot toisistaan

Kaikki autot lähettävät sähkömagneettista säteilyä, josta ne voidaan tunnistaa. Säteilyominaisuus toimii siis tavallaan auton salasanana tai sormenjälkenä.

Antenni mittaa säteilyn

Autoissa on paljon sähköosia johdoista kojelautaan ja tietokoneeseen. Elektroniikka lähettää sähkömagneettista säteilyä, ja eri lähteistä syntyvä säteilykokonaisuus toimii ainutlaatuisena piirteenä. Kokonaissäteily otetaan vastaan antennilla, ja ohjelmisto luo diagrammin säteilyn voimakkuudesta eri lähteiden taajuuksilla.

Taajuudet paljastavat auton

Ohjelmisto on "koulutettu" käymään läpi lukuisien autojen erilaisia säteilydiagrammeja. Sen ansiosta tietokone pystyy vertaamaan autojen ainutlaatuisia ominaisuuksia ja tekemään luotettavia tunnistuksia. Myös tietyn merkin ja valmistusvuoden samanmalliset autot erottuvat toisistaan johtojen ja sähköpiirien pienten erojen takia.

Auto maksaa

Tietokone tarkastaa, että autoon liitetty maksukortti on voimassa, ja tekee katevarauksen. Sähkömagneettinen tunnistus on edullisempi ja luotettavampi menetelmä kuin esimerkiksi tienkäyttömaksujen keräämiseen käytettävä radiotaajuinen etätunnistusjärjestelmä RFID, joka vaatii erillisen tunnisteen eli tägin, joka voidaan varastaa.

Nimenomaan autot kuuluvat niihin esineisiin, jotka voivat suorittaa maksuja omin avuin esimerkiksi latausasemilla tai pysäköintilaitoksissa.

Kansainvälinen tekniikan alan järjestö IEEE on julkaissut artikkelin EMID-tunnistuksesta, joka perustuu auton sähköosien lähettämän sähkömagneettisen säteilyn rekisteröimiseen.

Antenni ottaa vastaan säteilyn ja mittaa sen voimakkuuden eri taajuuksilla. Voimakkuuksista ja taajuuksista luodaan diagrammi. Vaikka autot ovat samaa merkkiä ja mallia ja samanikäisiä, ne säteilevät elektroniikassa aina esiintyvien pienten erojen takia eri tavalla. Se vaikuttaa tietenkin suoraan diagrammeihin.

Sähkömagneettinen tunnistus on yksi keino erottaa autot toisistaan, ja säteily toimii auton sormenjälkenä.

Tekniikan etuja on se, ettei autoja tarvitse varustaa erikseen tunnisteilla niin kuin radiotaajuisessa RFID-etätunnistusjärjestelmässä, joka vaatii tägiksi kutsutun pienen laitteen.

RFID-tunniste sisältää antennin, jotta se voi lähettää ja vastaanottaa tietoa vaikkapa tienkäyttömaksuja keräävässä tietullissa.

Tägi voidaan varastaa ja siirtää toiseen autoon. Sähkömagneettisessa tunnistusjärjestelmässä tätä vaaraa ei ole, sillä auto säteilee sähköosistaan riippuvalla tavalla ja antaa siten takeet maksun suorittamisesta.

Appi muuttaa eletyn elämän digirahaksi

Minuutin kuluttua olet nimin verran rikkaampi. Nimses-sovelluksen käyttäjä ansaitsee sen nimistä digitaalista valuuttaa omalla ajallaan.

© Nimses & Ken Ikeda Madsen

Appi vaihtaa aikaa virtuaalivaluutaksi

Heti tilin avaamisen jälkeen käyttäjä ansaitsee joka minuutti yhden nimin, joka tallentuu digitaaliseen kukkaroon. Ansaitut nimit eivät voi enää hävitä, joten niiden kokonaismäärä kasvaa kasvamistaan. 525 960 nimistä muodostuu dominim, joka on yhtä paljon kuin vuoden nimit. Sovelluksen käyttöpiirissä nimit toimivat sosiaalisena valuuttana, jota voidaan käyttää esimerkiksi jaettaessa kuvia.

© Nimses & Ken Ikeda Madsen

Rahan karttuminen tilille tekee mestariksi

Nimses jakaa maapallon pinnan 538 560 maantieteelliseen osaan eli kenttään, joita kutsutaan temppeleiksi. Kun käyttäjällä on dominim, hän voi ostaa osakkuuden temppelistä, jolloin hänestä tulee niin sanottu mestari. Kullakin temppelillä on oma pankkinsa, jota mestari johtaa. Kaikki saman temppelialueen Nimses-käyttäjät lisäävät joka päivä temppelin pankkiin 100 nimiä.

© Nimses & Ken Ikeda Madsen

Aikavaluutalla voi ostaa tavaroita tosielämässä

Nimses on yhdistetty kauppapaikkaan, jossa käyttäjät voivat tehdä "oikeita" ostoksia, kuten ostaa kahvia kahvilassa, joka hyväksyy nimit maksuvälineeksi. Kahvilat voivat siten vaihtaa nimejä näkyvyyteen Nimsesin some-osassa. Ennen pitkää Nimsesin on tarkoitus saada valuuttamyymälä, jossa vaikkapa 120:tä elettyä vuotta vastaava infinim on mahdollista vaihtaa suunnilleen 15 000 euroon.

Varoitus: epäilyjä turvariskeistä
Nimsesin turvallisuus on asetettu kyseenalaiseksi siksi, että se muistuttaa pyramidihuijausta: käytttäjät voivat ansaita nimejä hankkimalla lisää käyttäjiä. Appi on saanut osakseen kritiikkiä myös puutteellisesta yksityisyyden suojasta. Kehittäjät ovat jo ottaneet onkeensa, ja tietoturvayhtiö Kasperskyn mukaan asiat ovat paremmalla tolalla. Jatkuvien muutosten vuoksi ei voida kuitenkaan tietää, mikä tilanne nyt on.

Aika on rahaa kirjaimellisesti

Lähiaikoina alaa valtaavat sähköiset maksujärjestemät perustuvat yhä tilirahaan. Rahan arvo on kuitenkin tosiasiassa abstrakti mitta.

Sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen dollari vuonna 1976 menetti suoran yhteytensä kultavarantoon, valuutoilla on lyhyesti sanottuna ollut arvoa vain siksi, että kansallisvaltiot ovat päättäneet asian olevan niin.

Ja nykyään ideoidaan ja kehitetään uudenlaisia valuuttoja, joiden ainoa edellytys on nimenomaan se, että ihmiset sopivat niiden käyttökelpoisuudesta ja arvosta.

Näin on esimerkiksi ajan laita. Aikapankkien toimintamalli voi olla esimerkiksi tällainen: tarjoat naapureillesi joitakin tunteja remonttiapua.

Saldosi paikallisessa aikapankissa kasvaa vastaavasti, ja voit käyttää varojasi palveluiden ostamiseen muilta.

Varoja on mahdollista myös vaihtaa esimerkiksi paikallisen urheilu- tai kulttuuritapahtumien pääsylippuihin.

Tämän konseptin mukaisia aikapankkeja on perustettu paljon, mutta ukrainalainen ohjelmistokehittäjä aikoo tehdä ajasta käypää valuuttaa kaikkialla Nimses-sovelluksella.

Sen käyttäjät ansaitsevat nim-nimistä valuuttaa pelkällä mukanaolollaan. Nimejä voi kuluttaa esimerkiksi tallentamalla kuvia, joita saman maantieteellisen alueen käyttäjät saavat katsoa ja kommentoida – niin kuin muissakin yhteisöpalveluissa.

Nimeillä pystyy myös tekemään ostoksia niissä yrityksissä, jotka hyväksyvät uuden valuutan. Muun muassa vaatteita nimeillä myyvät liikkeet ostavat valuutalla verkkonäkyvyyttä sovelluksen piirissä.

Nimses tähtää siihen, että käyttäjämäärän kasvu johtaa taloudelliseen järjestelmään, jossa aika korvaa rahan ainakin osittain maksuvälineenä.

Kvanttitietokoneen myötä jopa kaikkein kehittyneimmät salausmenetelmät voivat muuttua tarpeettomiksi.

Googlen ja IBM:n mukaan kvanttitietokoneilla saatetaan jo kymmenen vuoden kuluttua suorittaa nykyiselle tietotekniikalle mahdottomia tehtäviä.

Tietoturvallisuusasiantuntijat varoittavatkin, etteivät edes ”hakkeroimattomiksi” mainostetut niin sanotut lohkoketjujärjestelmät ole sataprosenttisen varmoja.

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Kvanttifysiikka luo tulevaisuuden rahaa

Kehitteillä on kvanttiraha – täysin uudenlainen digitaalinen maksuväline, jota ei voida väärentää. Idean isä on fyysikko Stephen Wiesner, joka on kuvannut, kuinka tietyssä kvanttitilassa oleva hiukkasjakso voi vastata rahamäärää. Kvanttitilojen "koodi" ei ole kopioitavissa, koska ne muuttuvat heti, kun mahdollinen väärentäjä yrittää havainnoida niitä. Siten kvanttirahasta saattaa tulla uusi, sataprosenttisen varma maksuväline – mutta vain siinä tapauksessa, että tutkijat onnistuvat rakentamaan sen käytön vaatimia kvanttitietokoneita, jotka voivat luoda ja siirtää kvanttitiloja.

Tutkimuskohteena ovat arvoitukselliset kvanttitilat. Aiheen parissa työskentelee muun muassa Adrian Kent englantilaisesta Cambridgen yliopistosta. Hän on esittänyt S-rahan teorian.

S-rahaa ei talleteta tileille eikä siirretä niiden välillä, vaan siinä on kyse informaatiopaloista, jotka syntyvät tietyllä hetkellä tietyssä paikassa vastauksena dataan, joka tulee toisesta ajasta ja paikasta.

S-raha ei siis makaa tilillä, vaan se ilmestyy maksuhetkellä. S-raha sisältää ”kvanttikoodin”, joka koostuu joukosta tietyissä kvanttitiloissa olevia hiukkasia.

Yhtäkään kvanttitilaa ei voi urkkia, sillä se muuttuu aina, kun sitä tarkastellaan. Niinpä S-rahaa on turha edes yrittää väärentää.

Kvanttikilvan palkintoja eivät siis ole ainoastaan tuhansia kertoja nykyistä tehokkaammat tietokoneet vaan myös entistä turvallisemmat maksuvälineet.

Viimeistään niiden takia lienee paikallaan heittää hyvästit ainakin hipelöitäville kolikoille, seteleille ja korteille.