Shutterstock

Kannattaako pitää valot päällä koko ajan?

Pitääkö paikkansa, että sytyttäminen kuluttaa sähkölamppu niin paljon, että tulee halvemmaksi pitää valo päällä koko ajan?

Aikaisemmin saattoi todella olla edullisinta pitää valoja päällä kaiken aikaa, mutta ei enää.

Vanhanaikaisissa hehkulampuissa oli valonlähteenä hehkulanka, joka tosiaan kului, kun lamppu sammutettiin ja sytytettiin. Erityisen kuluttavaa oli lampun sytyttäminen, kun sähkövirta lämmitti langan hehkuvaksi. Samalla kun hehkulanka kului, myös sähkönkulutus kasvoi.

Hehkulampun kuluttamasta sähkövirrasta vain 10 prosenttia muuttuu valoksi. Loput säteilee lämpönä ympäristöön. Hehkulamppujen energiatehokkuus verrattuna led-lamppuihin ja muihin energiansäästölamppuihin onkin surkea.

Energiansäästölampun kannattaa antaa palaa

Energiansäästölamput eli niin sanotut pienoisloistelamput sisältävät argonkaasua, elohopeaa ja fosforia. Kun lamppuun johdetaan sähköä, syntyy ultraviolettivaloa, joka saa fosforin säteilemään näkyvää valoa.

Voi kestää lähes minuutin, ennen kuin sähkövirta on ionisoinut argonia niin paljon, että lamppu palaa kunnolla. Vasta sitten energiansäästölamppu toimii nimensä mukaisesti. Siksi on usein kannattavaa pitää energiansäästölamppu sytytettynä pitkän aikaa kerrallaan.

Led-lamput sen sijaan syttyvät heti. Ne eivät myöskään kulu siitä, että ne sammutetaan ja sytytetään useita kertoja.

Jos siis käyttää led-lamppuja, ei ole taloudellista eikä muutenkaan järkevää pitää valoja päällä turhan takia. Hyvälaatuisen led-polttimon käyttöikä 15 000–50 000 tuntia, ja se kestää ainakin 15 000 sammutus- ja sytytyskertaa.

15 000. Niin monta kertaa hyvälaatuisen led-lampun voi sammuttaa ja sytyttää. Valoja on siis turha pitää päällä turhan takia.