Shutterstock

Kämmenselän verisuonet ovat kuin sormenjälki

Käden verisuonet muodostavat yksilöllisen kuvion, jonka infrapunakamera voi tunnistaa lähes 100 prosentin varmuudella.

Kuvio, jonka verisuonet muodostavat kämmenselkään, on yhtä yksilöllinen kuin sormenjälki. Sitä voidaan käyttää ihmisten tunnistamiseen.

Australialaisen Uuden Etelä-Walesin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tekniikan verisuonitunnistusta varten. Se perustuu tekoälyyn ja infrapunakameralla otettuun kuvaan kämmenselän verisuonista.

Infrapunakameran kuvassa erottuvat verisuonet ja niitä ympäröivä kudos. Verisuonten muodostama kuvio (pikkukuvat) on jokaisella ihmisellä erilainen.

© Syed W Shah et al./IET Biometrics

Tutkijat testasivat tekniikkaa ottamalla 500 kuvaa 35 koehenkilön käsistä ja syöttämällä ne tietokoneeseen. Tietokoneelle annettiin tieto siitä, mikä kuva kuului kellekin koehenkilölle.

Kun tietokoneelle syötettiin myöhemmin kuvia nimeämättömien henkilöiden käsistä, se osasi yhdistää ne oikeaan henkilöön 99,8 prosentin varmuudella.

Tunnistus auttaa ehkäisemään identiteettivarkauksia

Verisuonitunnistus voi täydentää muita tunnistusmenetelmiä, kuten sormenjälki- tai kasvotunnistusta.

Sormenjälkitunnistimia voi huijata kopioimalla sormenjäljen sileälle pinnalle. Kasvojentunnistuslaitetta voi hämätä näyttämällä sille valokuvaa. Kasvojentunnistuksen heikko kohta on myös se, että jotkin tunnistimet eivät reagoi yhtä hyvin kaikkiin ihonväreihin.

Verisuonitunnistuksessa ei ole näitä heikkouksia. Australialaistutkijoiden mukaan verisuonitunnistustekniikka voidaan mukauttaa myös matkapuhelimiin ja valvontakameroihin.