Shutterstock

JOO! Ihminen vieraili kuussa

Neil Armstrong astui Kuun pölyiselle pinnalle yli 50 vuotta sitten. Siitä alkaen kuulennoista on esitetty erilaisia salaliittoteorioita, sillä epäilijöiden mielestä miehitetyt kuulennot lavastettiin. Tiede on kuitenkin kumonnut teorian toisensa jälkeen.

Yli 50 vuotta sitten Apollo 11 -alus laskeutui Kuuhun ja Neil Armstrong ja Buzz Aldrin kävelivät ensimmäisinä ihmisinä sen pölyisellä kamaralla.

Ennen vuoden 1972 loppua Kuuhun laskeutui vielä viisi miehitettyä alusta, mutta salaliittoteoreetikot kieltäytyvät uppiniskaisesti uskomasta Apollo-ohjelman saavutuksia.

Huiputuksen paljastavat heidän mielestään Nasan julkaisemat valokuvat, jotka eivät kestä lähempää tarkastelua.

"Painetut jalanjäljet ja lavastajat"

© NASA

Jalanjälki on painettu pölyyn

  • Teoria: Jalanjäljet ovat aivan liian selviä ollakseen syntyneet kuupölyyn, joka on rutikuivaa ja pintakerroksessa irtonaista.

  • Selitys: Kuupölyyn voi syntyä selväpiirteinen, kestävä painanne ilman kosteutta samaan tapaan kuin talkkiin maapallolla.

© NASA

Peilikuvassa näkyy outo hahmo

  • Teoria: Astronautti Eugene Cernanin silmikon heijastuma paljastaa ilman avaruuspukua olevan henkilön, lavastajan.

  • Selitys: Henkilö on kuvaava astronautti Harrison Schmitt. Silmikon kaareva pinta hämärtää kuvajaista, mutta varjo on niin leveä, että sen luovalla henkilöllä täytyy olla avaruuspuku.

Niissä on muka merkkejä esim. keinovalaistuksesta ja lavastuksesta. Teoriaa tuetaan lisäksi kuuvideoilla: astronautit näyttävät riippuvan kaapeleiden varassa, ja hidastuksella luodaan vaikutelma, että he ovat Kuun heikossa painovoimakentässä.

© nasa

Tiede varmistaa kuvien aitouden

Kaikki ne päätelmät, joilla salaliittoteoreetikot tukevat teoriaa kuulentohuijauksesta, voidaan osoittaa virheellisiksi.

Lippu hulmuaa tuulessa

  • Teoria: Vaikka Kuulla ei ole kaasukehää, Yhdysvaltojen lippu liehuu ikään kuin ilmavirta liehuttaisi sitä.

  • Selitys: Lippua pitää levällään yläosassa kulkeva metallinen vaakatuki. Liike on peräisin lipun pystyttämisestä pintaan.

Varjot heittyvät eri suuntiin

  • Teoria: Erisuuntaiset varjot osoittavat, että valonlähteenä on muukin kuin Aurinko. Toisin sanoen on käytetty valaisimia.

  • Selitys: Valo tulee astronauttien varusteista ja Maasta. Lisäksi epätasainen maasto voi vääristää vaikutelmaa.

Tähdet puuttuvat taivaalta

  • Teoria: Taivas on kauttaaltaan musta, vaikka tuikkivien tähtien pitäisi täplittää sitä. Kuvauspaikan täytyy siten olla studio.

  • Selitys: Auringon valo peittoaa kuvaushetkellä muiden tähtien valon. Niinpä taivas näyttää tasaisen tummalta.

Vuonna 2004 USA:n silloinen presidentti George W. Bush totesi, että yhdysvaltalaisten pitäisi palata Kuuhun. Suunnitelmasta luovuttiin Barack Obaman presidenttikaudella vuonna 2010.

Salaliittoteoreetikkojen silmissä tämä näytti uudelta todisteelta. Hanke haudattiin, koska Kuuhun ei yksinkertaisesti ole mahdollista lähettää ihmisiä.