Italialaistutkijat ovat kehittäneet syötävän akun

Tutkijaryhmä toivoo, että akkua voidaan käyttää niin leikkaussaleissa kuin lastenhuoneissakin kaikkialla maailmassa.

Tutkijaryhmä on kehittänyt akun, joka koostuu pelkästään syötävistä ainesosista. Siinä on mm. manteleiden sisältämää vitamiinia sekä tietyn tyyppistä levää.

© IIT-Istituto Italiano di Tecnologia

Pariston tai akun nielaiseminen on yleensä todella huono idea – tämänhän useimmat tietävät.

Italialainen tutkijaryhmä on nyt kuitenkin esitellyt Advanced Materials -aikakauslehdessä keksinnön, joka avaa asiaan aivan uuden näkökulman.

Tutkijat kertovat lehdessä, miten he – omien sanojensa mukaan – ovat onnistuneet kehittämään kaikkien aikojen ensimmäisen syötävän akun.

Akussa on muun muassa sushiin yleensä kuuluvaa nori-merilevää. Akku voi osoittautua hyödylliseksi esimerkiksi lääketieteellisissä laitteissa, jotka potilaan pitää nielaista.

Tutkijat toivovat, että uudelleen ladattava akku voi pitkällä aikavälillä tehdä maha-suolikanavan sairauksien diagnosoinnista ja hoidosta entistä turvallisempaa.

Merilevää ja vitamiineja

Akku koostuu kahdesta eri elektrodista, joita kutsutaan katodiksi ja anodiksi. Katodi liittyyy akun positiiviseen napaan ja anodi negatiiviseen napaan.

Syötävässä akussa on anodi, joka koostuu esimerkiksi mantelien sisältämästä, myös B2-vitamiiniksi kutsutusta riboflaviinista. Katodi puolestaan on tehty kversetiinista, jolla on tunnetusti positiivinen vaikutus immuunijärjestelmään.

Molempia aineita on luonnostaan joissakin kasveissa ja muissa ruoka-aineissa. Niiden johtavuutta lisätään aktiivihiilellä.

Kuuntele tästä, mitä yksi tutkijoista kertoo keksinnöstä:

Akun navat yhdistävä elektrolyytti on vesipohjainen, ja oikosulut estävä eristin on valmistettu sushiin yleisenä ainesosana kuuluvasta nori-merilevästä.

Akku sisältää vielä kaksi elintarvikkeeksi hyväksytystä kultakalvosta tehtyä kytkintä sekä mehiläisvahapäällystettä, joka ympäröi anodia ja katodia.

Kun akku on täyteen ladattu, se tuottaa 0,65 voltin jännitteellä 48 mikroampeerin virtaa 12 minuutin ajan.

Virran voimakkuus on siis toistaiseksi vaatimaton, mutta tutkijoiden mukaan se riittää käyttämään pieniä sähkölaitteita, kuten matalatehoisia ledilamppuja.

Pitkällä aikavälillä tutkijat kaavailevat, että akkua voidaan käyttää paitsi leikkaussaleissa myös esimerkiksi leluissa, joilla on vaarana joutua lasten suuhun.

Tutkijaryhmä kehittää jo parhaillaan akkuyksiköitä, jotka ovat kooltaan pienempiä mutta kapasiteetiltaan suurempia.