IKEA tuo myyntiin huoneilman laatumittarin

Huonekalujätti tuo markkinoille mittarin, jolla on voi seurata haitallisten pienhiukkasten määrää huoneilmassa.

IKEA pyrkii herättämään tietoisuutta ilman laatua heikentävistä pienhiukkasista. Sen uudella ilmanlaatumittarilla voi seurata hiukkasten määrää huoneilmassa.

© IKEA

Kun paistat pannulla pekonia, sytytät kynttilän tai siivoat ärjyillä puhdistusaineilla, asunnon sisäilman laatu voi heikentyä huomattavasti.

Harva ehkä miettii arkisisten puuhiensa hiukkaspäästöjä.

Ruotsalainen huonekalujätti IKEA kuitenkin muistuttaa, että sisäilman laatu vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Siksi IKEA haluaa myydä meille mittarin, joilla kodin ilmanlaatua voi seurata.

IKEA on antanut mittarilleen jännittävän kuuloisen nimen VINDSTYRKA eli tuulen voimakkuus. Se tulee IKEAN myymälöihin ja verkkokauppaan 1. huhtikuuta, kerrotaan yrityksen lehdistötiedotteessa.

”Tavoitteenamme on ollut kehittää tehokas ilmanlaatumittari, jonka avulla asiakkaamme voivat nähdä, millaista ilmaa he hengittävät kodissaan”, kertoo IKEAN tuotepäällikkö Henrik Telander lehdistötiedotteessa.

Mittarissa on anturi, joka seuraa niin sanottujen PM2,5-hiukkasten määrää ilmassa. PM2,5 tarkoittaa hiukkasia, joiden läpimitta on alle 2,5 mikrometriä eli millimetrin tuhannesosaa.

PM2,5-hiukkaset saastuttavat ilmaa

  • Hiukkaset, joiden halkaisija on alle 2,5 mikrometriä, ovat Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan huomattava riski ihmisen terveydelle.
  • Pienhiukkaset kulkeutuvat ilmassa pitkiä matkoja ja voivat lähtöisin vaikka muista maista.
  • Pienhiukkassaaste voi aiheuttaa muun muassa veritulppia sydämessä ja aivoissa, keuhkoahtaumatautia, keuhkotulehduksia ja keuhkosyöpää.

Anturi mittaa ilmankosteutta, lämpötilaa ja tekijää, josta IKEA käyttää nimitystä TVOC eli "Total Volatile Organic Compounds". Sillä mitataan haihtuvien orgaanisten yhdisteiden määrää.

Mittari voidaan liittää IKEA:n älylaitteiden tukiasemaan DIRIGERA:aan, jolloin ilmanmittaustuloksia voi seurata IKEA Home -kännykkäsovelluksessa.

Ilmanlaatumittaria voi käyttää yksinään, mutta sen voi myös yhdistää muihin IKEA:n tuotteisiin, kuten ilmanpuhdistimeen. Silloin puhdistin säätää tehoaan mittarin tulosten mukaan.