Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Girl playing with aircondition
Teknologia

Höyrystyminen viilentää

Miten ilmastointilaite voi muuttaa sisäilman viileäksi, kun ulkona on helle?

Ilmastointilaite toimii samalla tavalla kuin jääkaappi. Siinä on lämpöpumppu, joka siirtää lämpöä sisältä ulos. Pumpun toiminta perustuu fysiikan lakiin, jonka mukaan neste höyrystyessään sitoo lämpöä ympäristöstään ja höyry nesteeksi tiivistyessään taas luovuttaa lämpöä ympäristöönsä.

Ilmastointilaitteessa kiertää kylmäainetta. Ensin nestemäinen kylmäaine johdetaan höyrystimeen, jonka alhaisessa paineessa se höyrystyy. Samalla kylmäaine sitoo lämpöä ja höyrystimen putkiston pinta viilenee. Kun putkien yli kulkee puhaltimesta ilmavirta, viileä ilma siirtyy huoneeseen. Höyrystimestä kylmäaine menee kompressoriin, jossa se puristuu niin kovaan paineeseen, että se nesteytyy.

Silloin syntyy lämpöä, joka puhalletaan ulos sisätiloista. Koska viileä ilma sitoo vähemmän kosteutta kuin lämmin, ilmastointilaite kuivattaa ilmaa. Kosteus tiivistyy lauhdevedeksi.

Ilmastointilaite imee lämmön ulos

Ilmastointilaitteessa kiertää kylmäaine, joka höyrystyessään sitoo itseensä lämpöä ja muuttuessaan takaisin nesteeksi vapauttaa sen lauhduttimen kautta ulkoilmaan.

  1. Nestemäinen kylmäaine johdetaan paisuntaventtiilin kautta höyrystimen putkiin.

  2. Höyrystimessä kylmäaine muuttuu höyryksi,jolloin se imee lämpöä ja putkien pinta jäähtyy.

  3. Puhallin tuo sisään viileää ilmaa höyrystimestä.

  4. Höyrystynyt kylmäaine imetään kompressoriin, joka puristaa sitä, jolloin paine kasvaa ja höyry nesteytyy.

  5. Nesteytyminen vapauttaa kylmäaineesta lämpöä. Se puhalletaan lauhduttimella ulkoilmaan. Kylmäaine palaa paisuntaventtiiliin.

  6. Termostaatti sulkee laitteen, kun haluttu sisälämpötila on saavutettu.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota