Juniks/HZDR

Hiilimateriaali muuttaa säteilyä

Ultrakevyellä ja äärimmäisen vahvalla hiilimateriaalilla, grafeenilla, on havaittu yllättävä uusi ominaisuus. Havainto voi parantaa tulevaisuuden elektroniikkaa.

Grafeeni on 200 kertaa niin lujaa materiaalia kuin teräs. Nyt uusi tutkimus osoittaa, että erittäin vahvana ja kevyenä materiaalina tunnetulla grafeenilla on vielä yksi yllättävä omainaisuus.

Kun grafeeniin osuu gigahertsiaaltoja (punainen), säteily muuntuu terahertsiaalloiksi (sininen, vihreä ja keltainen).

Säteilyn taajuus muuntuu siis korkeammaksi, ja siksi aaltoihin voidaan pakata informaatiota jopa tuhat kertaa aiempaa tiheämpään. Ominaisuus voi tehdä tulevaisuuden elektroniikasta supernopeaa.

4 faktaa supermateriaali grafeenista:

© NWO Institutes

Venäläistutkijat keksivät grafeenin teipillä

Grafeeni syntyi, kun kaksi venäläissyntyistä tutkijaa teki kokeita repimällä grafiittia ohueammaksi teipillä. Grafiitti koostuu useista hiilikerroksista – grafeenissa atomikerroksia on vain yksi – ja yllättäen tutkijat huomasivat keksineensä ohuimman olemassa olevan materiaalin. Grafeeni on myöhemmin osoittautunut hyväksi johtimeksi, jolle kaavaillaan käyttöä esimerkiksi litteissä näytöissä.

© Chong Luo et al./Northwestern University

Grafeeni sopii hiusten värjäämiseen

Useimmat hiusvärit ovat haitallisia. Ne tunkeutuvat hiuksiin, haurastuttavat niitä ja voimistavat sähköistymistä. Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat todenneet, että grafeenipohjaiset värjäysaineet ovat hellävaraisempia, sillä ne jäävät hiusten pintaan. Lisäksi väri pysyy hyvin, koska se hylkii vettä.

© Jeff Fitlow/Rice University

Uusi tekniikka paahtaa grafeenikuvion ruokaan

Lasermenetelmällä voidaan varustaa elintarvikkeita grafeenikuviokoodilla. Laser tekee ruoan sisältämästä hiilestä grafeenia mallin mukaan. Kuvio voi antaa tietoa esimerkiksi ravintosisällöstä tai parasta ennen -päivästä. Tekniikalla voidaan valmistaa myös piirilevyjä vaikkapa bakteerimittareihin.

© Virginia Tech College of Engineering & Lawrence Livermore National Laboratory

Grafeenille kehitettiin kolmas ulottuvuus

Grafeenia on ollut vain kaksiulotteisena kalvona, jonka ainoa atomikerros muistuttaa kennostoa. Siitä on onnistuttu luomaan 3D-versio tulostamalla päällekkäisiä kerroksia, joiden välissä on ilmahuokosia. Kerrosmateriaalinakin grafeeni on kevyttä ja kestävää, ja sille voi löytyä käyttöä mm. autoissa.