Hiilimateriaali muuttaa säteilyä

Grafeeni on superkestävää materiaalia, joka pystyy lähettämään suurtaajuuksista säteilyä. Ominaisuus voi esimerkiksi tehdä elektroniikasta tulevaisuudessa nopeampaa.

Juniks/HZDR

Grafeeni on 200 kertaa niin lujaa materiaalia kuin teräs. Nyt uusi tutkimus osoittaa, että erittäin vahvana ja kevyenä materiaalina tunnetulla grafeenilla on vielä yksi yllättävä omainaisuus.

Kun grafeeniin osuu gigahertsiaaltoja (punainen), säteily muuntuu terahertsiaalloiksi (sininen, vihreä ja keltainen).

Säteilyn taajuus muuntuu siis korkeammaksi, ja siksi aaltoihin voidaan pakata informaatiota jopa tuhat kertaa aiempaa tiheämpään. Ominaisuus voi tehdä tulevaisuuden elektroniikasta supernopeaa.

4 faktaa supermateriaali grafeenista:

 • Andre Geim ja Konstantin Novoselov saivat grafeenin keksimisestä Nobelin fysiikan palkinnon.

  Venäläistutkijat keksivät grafeenin teipillä

  Grafeeni syntyi, kun kaksi venäläissyntyistä tutkijaa teki kokeita repimällä grafiittia ohueammaksi teipillä. Grafiitti koostuu useista hiilikerroksista – grafeenissa atomikerroksia on vain yksi – ja yllättäen tutkijat huomasivat keksineensä ohuimman olemassa olevan materiaalin. Grafeeni on myöhemmin osoittautunut hyväksi johtimeksi, jolle kaavaillaan käyttöä esimerkiksi litteissä näytöissä.

 • Kuvan tummat hiukset on värjätty grafeenilla. Grafeenivärit jäävät hiuksen pintaan.

  Grafeeni sopii hiusten värjäämiseen

  Useimmat hiusvärit ovat haitallisia. Ne tunkeutuvat hiuksiin, haurastuttavat niitä ja voimistavat sähköistymistä. Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat todenneet, että grafeenipohjaiset värjäysaineet ovat hellävaraisempia, sillä ne jäävät hiusten pintaan. Lisäksi väri pysyy hyvin, koska se hylkii vettä.

 • Uusi lasertekniikka voi kuvioida ruokaa, esimerkiksi paahtoleipää, grafeenilla.

  Uusi tekniikka paahtaa grafeenikuvion ruokaan

  Lasermenetelmällä voidaan varustaa elintarvikkeita grafeenikuviokoodilla. Laser tekee ruoan sisältämästä hiilestä grafeenia mallin mukaan. Kuvio voi antaa tietoa esimerkiksi ravintosisällöstä tai parasta ennen -päivästä. Tekniikalla voidaan valmistaa myös piirilevyjä vaikkapa bakteerimittareihin.

 • Grafeenista tehty 3D-malli on niin kevyt, että se ei muserra kukkaa.

  Grafeenille kehitettiin kolmas ulottuvuus

  Grafeenia on ollut vain kaksiulotteisena kalvona, jonka ainoa atomikerros muistuttaa kennostoa. Siitä on onnistuttu luomaan 3D-versio tulostamalla päällekkäisiä kerroksia, joiden välissä on ilmahuokosia. Kerrosmateriaalinakin grafeeni on kevyttä ja kestävää, ja sille voi löytyä käyttöä mm. autoissa.

Lue myös:

Galileo-satelliitti
Teknologia

Euroopan GPS-toivo kärsii viallisista kelloista

1 minuuttia
Energia

Sähkö lentää langattomasti

0 minuuttia
Sotatekniikka

Näin yökiikari toimii

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!