Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shuttertstock
Teknologia

Hengitysilma saadaan koneen ulkopuolelta

Ihmisen on vaikeaa hengittää korkeiden paikkojen ohutta ilmaa. Miten lentokoneessa on järjestetty hengitysilman saanti?

Suuret matkustajakoneet lentävät tavallisesti 10–11 kilometrin korkeudessa. Ilma sisältää tässä korkeudessa suurin piirtein yhtä paljon happea kuin maanpinnan tasossa, mutta ilmanpaine on vain neljäsosa siitä, mitä se on Maassa, joten ihmisen elimistön on vaikeaa käyttää sitä hyväksi. Samasta syystä vuorikiipeilijät joutuvat totuttelemaan alhaiseen ilmanpaineeseen vähitellen tai käyttämään apunaan paineilmalaitteita. Lentokonetta ympäröivän ilman lämpötilakin on matala, noin -50° C. Siksi matkustamo ja ohjaamo ovat paineistettuja ja ilmastoituja. Paine on alhaisempi kuin maanpinnalla: se vastaa painetta noin 2000 metrin korkeudessa merenpinnasta. Koneeseen tulee koko ajan raikasta ilmaa. Sitä otetaan sisään moottoreiden etupuolelta ja se puristetaan kokoon, ennen kuin se johdetaan moottoriin. Osa puristetusta ilmasta siirtyy lentokoneen ilmastointijärjestelmään, ja osalla pidetään yllä matkustamon paineistusta. Lentokone ei siis kuljeta ilmasäiliöitä mukanaan. Koneissa on varahappijärjestelmä onnettomuustilanteita varten, esimerkiksi sitä varten, jos koneen runkoon tulee reikä ja paine laskee. Varahappea ei kuitenkaan riitä kuin muutamaksi minuutiksi, joten lentäjän on tällaisen onnettomuuden sattuessa laskeuduttava mahdollisimman nopeasti turvalliseen korkeuteen.

Lue myös:

Energia

Fuusioreaktori valmistuu ehkä jo vuonna 2030

3 minuuttia
Teknologia

Nasan ääntä nopeampi kone nousee ilmaan ensi vuonna

2 minuuttia
Energia

Nestemäinen ilma varastoi vihreää energiaa

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota