Shutterstock

Googlen tekoäly ottaa pian harakanvarpaista selvää

Googlen kehittämä tekoäly pystyy pian tulkitsemaan epäselvimmätkin töherrykset, mikä vähentää esimerkiksi väärin tulkittujen lääkereseptien riskiä.

Kumppanin, työkaverin tai lääkärin harakanvarpaista voi toisinaan olla vaikea saada selvää – mutta urakka on pian helpottumassa.

Kohta kaikkein epäselvimmästäkin töherryksestä voi saada Googlen tekoälyä hyödyntävän teknologian avulla selvää yhdessä hujauksessa.

Näin kertoo teknologiajätti Google, joka on kehittänyt yhteistyössä farmaseuttien kanssa Google Lens -sovelluksensa kuvasta tekstiksi -teknologiaa entistäkin pidemmälle.

Resepteistä selvää

Google Lens -sovelluksen päivitys Android-puhelimissa tekee esimerkiksi lääkärien käsinkirjoitettujen lääkereseptien tulkinnasta helpompaa niin apteekkihenkilökunnalle kuin potilaallekin. Maissa, joissa sähköinen resepti ei ole käytössä, tämä on tärkeä kehitysaskel.

Google on yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa työstänyt sovellusta niin, että se tunnistaa ja korostaa erityisesti resepteissä mainitut lääkkeet.

Reseptistä voi nyt ottaa kuvan, jota Google Lensin tekoäly tulkitsee niin, että harakanvarpaista erottuvat reseptissä nimetyt lääkkeet.

Väärän lääkeannoksen riski

Teknologiaa esiteltiin vastikään Googlen kolme vuotta vanhassa Intian teknologialaboratoriossa.

Kuvasta tekstiksi -teknologia on ollut käytössä jo useita vuosia, mutta nyt lääkereseptit on nostettu tärkeäksi kehityskohteeksi, koska esimerkiksi kehittyvien maiden apteekkarit saavat vain harvoin käsiinsä sähköisen reseptin, jolloin heillä täytyy olla työkaluja käsinkirjoitettujen reseptien tulkintaan.

Eteläafrikkalaisessa tutkimuksessa kävi hiljattain ilmi, että 18 prosenttia sairaanhoitajista ja 25 prosenttia farmaseuteista tekee virheitä, jotka voivat johtaa jopa hengenvaarallisiin tilanteisiin lääkkeiden virheellisen käytön myötä.

Vaikea digitalisoida

”Siinä missä ihmisten on vaikea saada käsin kirjoitetuista resepteistä selvää, myös tietokoneiden on vaikea tulkita ja digitoida niitä, koska niissä oleva tieto on rakenteettomassa eli ei-koneluettavassa muodossa”, selittää tutkimusta johtanut Manish Gupta Google Researchin Intian laboratoriosta Googlen blogissa.

Koska resepteistä on vaikea saada selvää, työhön on otettu mukaan terveysalan asiantuntijoita luokittelemaan reseptien tietoja ja luomaan ehdotuksia sille, mitä käsin kirjoitetuissa resepteissä voisi lukea.

Google ei ole asettanut mitään tiettyä lanseerauspäivää kehittyneelle kuva-analyysille, joka pystyy saamaan selvän koukeroisimmastakin käsialasta.

Toimii tuhannella kielellä

Kehittynyttä kuvasta tekstiksi -teknologiaa kehitellään vielä tulevina vuosina lisää Intiassa yhteistyössä lääkärien ja farmaseuttien kanssa.

Google ilmoitti hiljattain suunnitelmistaan saada teknologia toimimaan tuhannella eri kielellä maailman 7 000 kielestä, joista osa ei ole vielä tehnyt ensiesiintymistään verkossa.

Tähän mennessä Googlen universaalia puhemallia on opetettu käsittelemään noin 400 eri kieltä.