Euroopan GPS-toivo kärsii viallisista kelloista

Eurooppalainen satelliittipaikannusjärjestelmä Galileo painiskelee isojen ongelmien parissa. Monet satelliittien kuljettamista ultratarkoista atomikelloista ovat lakanneet toimimasta.

Galileo-satelliitti

Galileo-satelliittien atomikelloista moni on alkanut pettää.

© ESA

Vuodesta 1999 alkaen EU ja Euroopan avaruusjärjestö Esa ovat yrittäneet käynnistää maailmanlaajuista satelliittipaikannusjärjestelmää vastapainoksi Yhdysvaltojen GPS-järjestelmälle.

Galileoksi ristitty järjestelmä otettiin käyttöön joulukuussa 2016, mutta nyt vain kuukauden käytön jälkeen siinä on havaittu isoja ongelmia.

Satelliitit, jotka rekisteröivät Maan pinnalla olevien kohteiden sijainnin, on varustettu ultratarkoilla atomikelloilla. Juuri nämä kellot ovat heitelleet hankkeelle kapuloita rattaisiin, sillä osa niistä on lakannut toimimasta.

Asiantuntija-apua haetaan

Jokaisessa satelliitissa on neljä atomikelloa, mutta monissa niistä vain kolme toimii. Yhdessä satelliitissa on vain kaksi toimivaa kelloa.

Vialliset kellot muodostavat ison ongelman, sillä järjestelmän paikanmäärityskyky perustuu juuri niihin.

>> LUE LISÄÄ: NÄIN GPS-järjestelmä toimii

Esa kirjoittaa lehdistötiedotteessaan, että se on jo alkanut yhdessä kellojen ja satelliittien valmistajien kanssa selvittää vian syytä. Toistaiseksi ponnistelut eivät ole tuottaneet tulosta.

Tulevaisuus epävarma

Tähän mennessä Esa on laukaissut avaruuteen 18 kaikkiaan 30 suunnitellusta Galileo-satelliitista. Järjestö pohtii nyt, pitäisikö loppujen satelliittien laukaisua lykätä.

Järjestelmä toimii jo 18 satelliitin varassakin, mutta se on riippuvainen yhdysvaltalaissatelliiteista siihen asti, kunnes loput 12 saadaan avaruuteen.

Sateliitti toimii yhdelläkin atomikellolla, mutta Esa pelkää, että kaikki kellot lakkaavat ajan mittaan toimimasta.