Etelä-Kiinan merestä löytyi kaksi harvinaisten aarteiden täyttämää laivanhylkyä

Etelä-Kiinan meren pohjaan lähetetty syvänmeren tutkimusretkikunta selvittää yli 500 vuotta vanhojen laivojen ja niiden oletetun kauppareitin salaisuuksia.

Undervandsbåd
© State Administration of Cultural Heritage/Government of Hainan province

1 500 metrin syvyydessä Etelä-Kiinan meressä arkeologit tutkivat parhaillaan kahta 500 vuotta vanhaa laivanhylkyä, jotka ovat täynnä unohdettuja Ming-dynastian aikaisia aarteita.

Hylyt makaavat vain 20 kilometrin päässä toisistaan, ja ne löydettiin viime lokakuussa. Vasta nyt arkeologit ovat aloittaneet laivojen varsinaisen tutkimuksen ja esiin kaivamisen. Tämän odotetaan kestävän jopa vuoden.

Asiasta kirjoittaa Kiinan kulttuuriperinnön valtionhallinto lehdistötiedotteessa.

Hylyt löytyivät Etelä-Kiinan meren luoteisosasta, ja viranomaisten mukaan "ne ovat suhteellisen hyvin säilyneet ja niissä on paljon historiallisia esineitä".

Löytöihin kuuluu muun muassa peräti 100 000 posliinipalasta. Ne olivat toisessa hylyssä, jonka arvellaan olevan peräisin vuosilta 1506–1521 eli ajalta, jolloin Kiinaa hallitsi keisari Zhengde.

Syvänmeren kuvista ilmenee, että hylyssä on lautasia, kulhoja ja ruukkuja, joiden sinivalkoiset kuviot yhä erottuvat. Ne ovat säilyneet hyvin, vaikka ne ovat olleet satoja vuosia veden, hiekan ja mudan alla.

Toisesta hylystä, joka lienee vuosilta 1488–1505 eli keisari Hongzin hallintoajalta, on toistaiseksi löydetty puutavaraa ja posliinia.

Todisteita tärkeästä kauppareitistä

Jo nyt arkeologit ovat voineet todeta, että löydetyt kaksi laivaa olivat purjehtimassa eri suuntiin. Lisäksi tutkijat arvelevat hylkyjen lyhyen välimatkan viittaavan siihen, että laivat olivat osa merten Silkkitietä, joka muun muassa yhdisti Aasian ja Euroopan.

Posliinia merenpohjassa

Jopa 100 000 posliinin kappaletta oli kasassa noin 1 500 metrin syvyydessä merenpinnan alla. Kuviot olivat yhä näkyvissä, vaikka kappaleet olivat olleet 500 vuotta vedessä, hiekassa ja mudassa.

© State Administration of Cultural Heritage/Government of Hainan province

Tutkijat toivovatkin saavansa hylyistä myös lisää tietoa satoja vuosia vanhoista kauppareiteistä.

"Eri suuntiin kulkeneiden vanhojen laivojen löytö samalta alueelta osoittaa tämän reitin merkityksen", toteaa muun muassa Tang Wei Kiinan Kansallisesta arkeologian keskuksesta.

Itse syvänmeren tutkimusretki tehdään muun muassa Shenhai Yongshi -vedenalaisaluksella, joka voi saavuttaa 4 500 metrin syvyyden, ja tutkijat odottavat tekevänsä peräti 50 sukellusta kolmessa eri vaiheessa seuraavan vuoden kuluessa.

"Selvittämällä hylkyjen kunto voidaan myös laatia tulevaisuuden suunnitelmat arkeologisille kaivauksille ja löytöjen suojelemiselle", kertoo Song Jianzhong, joka toimii tutkijana Kansallisessa arkeologian keskuksessa.