ydinjäte sula suola

Tulevaisuuden reaktoreille syötetään ydinjätettä

Eri puolilla maailmaa on väliaikaisissa varastoissa 350?000 tonnia runsasaktiivista ydinjätettä. Uudet hehkuvaa suolaa sisältävät reaktorit voivat vähentää sen määrää.

keskiviikko 14. syyskuuta 2016 teksti Morten Kjerside Poulsen

Kiinalaistutkijat kehittävät uudentyyppistä reaktoria, jossa ydinreaktiot tapahtuvat 700-asteisessa sulasta suolasta koostuvassa liemessä.

Kehitteillä olevassa ydinreaktorityypissä voidaan käyttää polttoaineena maankuoresta saatavaa toriumia, joka on paljon tehokkaampi polttoaine kuin ydinvoimaloissa nykyisin käytettävä uraani.

Uusissa reaktoreissa voidaan toriumin lisäksi käyttää polttoaineena ydinjätettä.

Radioaktiivinen aine hyödynnetään

Perinteisessä ydinvoimalassa käytetään nykyään uraanista parhaimmillaankin vain 6,5 prosenttia. Loppuosa on runsasaktiivista ydinjätettä, jota pitää säilyttää 100?000 vuotta loppusijoituspaikoissa.

Uusi sulasuolareaktori sen sijaan pystyy hyödyntämään kaikki käytetyn polttoaineen hajoavat aineet, eikä sen tuottamaa radioaktiivista jätettä tarvitse varastoida kuin joitakin satoja vuosia.

Ydinjäte hajoaa hehkuvaan suolaan

Kaikki ydinjätteen hajoava materiaali saadaan hyötykäyttöön, kun ydinjätettä käytetään sulasuolareaktorin polttoaineena. Siinä ydinjäte liuotetaan sulaan suolaan, joka toimii reaktorissa myös lämmönvälitysaineena. Siten siis loputkin 93,5 prosenttia uraanista muutetaan sähköksi.

Sulan suolan lämpö saadaan palvelemaan sähkön tuotantoa lämmönvaihtimella. Kun vesi kuumenee ja höyrystyy, höyry ohjataan turbiineihin.

Loppusijoituspaikkoja tarvitaan edelleen

Sulasuolareaktoreilla ei kuitenkaan voida ratkaista koko ydinjäteongelmaa. Maailmassa on kaikkiaan 350 000 tonnia ydinjätettä. Jos tämä määrä pitäisi tehdä vaarattomaksi sulasuolareaktoreissa, maailmassa pitäisi vihkiä käyttöön yksi reaktori joka ikinen päivä kaikkiaan 93 vuoden ajan.

Siksi siis tarvitaan yhä ydinjätteen loppusijoituspaikkoja, joissa jätettä voidaan säilyttää turvallisesti 100 000 vuotta.

Radioaktiivinen ihmeaine

Torium ja sula suola voivat kuitenkin 2030-luvulla mahdollistaa lähes idioottivarman tavan tuottaa ydinsähköä.

Lue alla olevasta artikkelista lisää uudesta sulasuolareaktorista ja radioaktiivisesta ihmeaineesta toriumista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: