Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tšernobyl

Kansainvälinen sijoittajaryhmä haluaa muuttaa Tšernobylin ydinvoimalan tienoon valtavaksi aurinkovoimalaksi.

© Shutterstock
Teknologia - Ydinvoima

Tšernobyl alkaa taas tuottaa sähköä

31 vuotta maailman pahimman ydinonnettomuuden jälkeen Tšernobylin pitäisi alkaa taas tuottaa sähköä ukrainalaisille. Tällä kertaa tuotanto rakennetaan huomattavasti turvallisemmaksi.

Lauantaina 26. huhtikuuta 1986 Tšernobylin ydinvoimalan nelosreaktori räjähti ja aiheutti ydinvoiman historian pahimman onnettomuuden.

Sähköntuotantoa jatkettiin Tšernobylissä turmasta huolimatta, koska Neuvostoliitto ja sittemmin Ukraina eivät olisi tulleet toimeen ilman ydinvoimalan tuottamaa virtaa.

Voimala oli toiminnassa aina vuoteen 2000, jolloin se suljettiin lopullisesti. Nyt radioaktiivisuuden saastuttamia alueita kaavaillaan jälleen sähköntuotantoon – tällä kertaa kuitenkin huomattavasti turvallisemmalla tuotantotavalla.

Virtaa 750 000 kotitalouteen

13 kansainvälistä sijoittajaa suunnittelee kiinalaisten ja saksalaisten aurinkokennoyhtiöiden johdolla voimalaa ympäröivän maa-alueen muuttamista jättimäiseksi aurinkosähköpuistoksi.

Nelosreaktori peitettiin viime vuonna betonista ja teräksestä rakennetulla suojakuorella, joka vaimentaa ulkomaailmaan päätyvää radioaktiivista säteilyä.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, aurinkopaneelit tuottavat sähköä 2 gigawatin teholla, mikä vastaa kahden ydinreaktorin tuotantoa tai noin 750 000 kotitalouden kulutusta.

Sijoittajat toivovat voivansa hyödyntää voimalasta lähteviä vanhoja siirtolinjoja, joita pitkin sähkö saataisiin kuljetettua helposti ja halvalla ukrainalaisten käyttöön.

Kaksi kertaa Los Angeles

Hylätyssä Pripjatin kaupungissa sijaitsevaa voimalaa ympäröivä saastunut alue vastaa suunnilleen kahta Los Angelesia. Radioaktiivista saastetta on etenkin maan pintakerroksessa, ja maaperän arvioidaan säilyvän viljelykelvottomana vielä vuosisatoja.

Myös aurinkopaneeleja asentavat työntekijät täytyy suojella säteilyltä, jotta he voivat tehdä työnsä turvallisesti.

Lue myös:

Fukushiman-ydinvoimala
Ydinvoima

Fukushiman onnettomuus 2011: Japanin pahin painajainen

18 minuuttia
Ydinvoima

Tutkijat: Sininen energia voi korvata ydinvoiman

3 minuuttia
Ydinvoima

Uusi fuusioreaktori voi olla ehtymättömän energian alku

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota