Shutterstock

Ratkaiseeko ydinvoima energiakriisin?

Ennusteiden mukaan Euroopassa on ensi talvena ja myöhemminkin pulaa sähköstä. Olisiko ydinvoima ratkaisu?

Euroopan nykyinen energiapula johtuu venäläisen öljyn ja kaasun tuonnin loppumisesta. Vajetta ei voida nopeasti paikata ydinvoimalla.

Ydinvoimala on iso laitos, jonka rakentaminen kestää keskimäärin seitsemän vuotta. Eurajoen Olkiluoto 3 -voimalaa rakennettiin 17 vuotta. Vaikka uudet voimalat valmistuisivat keskimääräisessä ajassa, niistä saataisiin sähköä vasta vuonna 2030.

Pitkällä aikavälillä ydinvoima voisi olla ratkaisu, mutta se vaatisi valtavia investointeja. Euroopassa on noin 180 ydinvoimalaa. Vuonna 2021 ne tuottivat yhteensä 883 terawattituntia energiaa. Samaan aikaan Euroopan energiankulutus oli 4 032 terawattituntia.

Ydinvoimaloita tarvittaisiin valtavasti

Jos koko Euroopan sähköntarve haluttaisiin kattaa ydinvoimalla, ydinvoimaloiden tuotanto pitäisi nelin- tai viisinkertaistaa. Tätä varten Eurooppaan tarvittaisiin vähintään 800 ydinvoimalaa.

Jos ydinvoimalla haluttaisiin korvata vain nykyiset hiiltä, öljyä ja kaasua käyttävät voimalat, joiden tuotanto on 1 479 terawattituntia, tarvittaisiin noin 300 uutta ydinvoimalaa.

Uudet ydinvoimalat eivät todennäköisesti olisi taloudellisesti kannattava sijoitus.

Ydinvoima on nimittäin kallista. Niin sanottujen tasoitettujen tuotantokustannusten valossa uusi tuulivoima on ollut ydinvoimaa edullisempaa jo vuodesta 2011 lähtien ja aurinkovoimakin vuodesta 2014.

3,98. Niin monta kertaa kalliimpaa on vuonna 2020 käyttöön otetulla ydinvoimalalla tuotettu sähkö keskimäärin verrattuna samana vuonna rakennetulla tuulivoimalalla tuotettuun sähköön.