Fukushima 1

Fukushima laukaisi valtavan pelon

Vakavin seuraus Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta ei ollut radioaktiivinen vuoto vaan pelon ilmapiiri. Katastrofi – tai sen uhka – aiheuttaa alueen väestössä ahdistusta ja jännittyneisyyttä ja voimakkaita stressioireita.

tiistai 23. helmikuuta 2016 teksti Rolf Haugaard Nielsen

Japanin itärannikkoa ravisteli 11. maaliskuuta 2011 raju maanjäristys, jonka voimakkuudeksi määritettiin yhdeksän Richterin asteikolla. Fukushima Daiichi -ydinvoimalan alueella maa repeili ja sähköverkko rikkoutui niin, että sen toiminta uhkasi häiriintyä.

Tunnin kuluttua maanjäristyksestä voimalaan vyöryi meri. Kymmenmetrinen tsunami ylitti kaikki esteet. Voimalan työntekijät taistelivat estääkseen valtavan radioaktiivisen katastrofin.

Pelko ja stressi vakavimpia seurauksia

210.000 ihmisen piti jättää kotinsa Japanin itäosissa sattuneen Fukushiman ydinkatastrofin jälkeen.

© Scanpix

Viisi vuotta katastrofin jälkeen voimalan alueelta tihkuu edelleen radioaktiivisia aineita, mutta se ei kuitenkaan ole Fukushiman katastrofin vakavin seuraus.

Toisin kuin yleisesti luullaan, vakavinta eivät ole radioaktiivisuuden aiheuttamat syöpätapaukset, vaan se, että alueen väestö pelkää ja on stressaantunut.

Japanin terveysviranomaiset tekivät Fukushiman ympäristöstä evakuoiduille tai sieltä oma-aloitteisesti muuttaneille kyselytutkmuksen. 210?000 asukkaan vastaukset paljastivat karun totuuden.

43 prosenttia asukkaista ilmoitti pelkäävänsä ja jännittävänsä paljon. Stressi oli kovaa 15 prosentilla, kun tavallisesti hyvin stressaantuneiden osuus on vain kolmisen prosenttia. Ja peräti joka viidennen todettiin traumatisoituneen.

Fukushimalainen nainen poltti itsensä

Mikio Watanabe vaimonsa Hamakon kuva sylissään. Vaimo kärsi onnettomuuden jälkeen psyykkisistä ongelmista ja teki itsemurhan.

© Scanpix

Katastrofialueelta muuttaneiden mielenterveys kärsi erityisesti evakuoinnin aikana ja väliaikaismajoituksessa.

Esimerkiksi 58-vuotias Hamako Watanabe, joka miehineen ja lapsineen joutui jättämään 20 kilometrin päässä ydinvoimalasta Kawamatan kylässä sijainneen kanatilansa, joutui onnettomuuden jälkeen asumaan kolme kuukautta alumiinista ja muovista tehdyssä mökissä. Evakko lähti muilta salaa turvavyöhykkeelle ja tappoi itsensä kotipihalla.

Vuonna 2014 Hamakon surullinen tarina tuli julkiseksi, kun ydinvoimalayhtiö TEPCO tuomittiin maksamaan korvauksia naisen omaisille.

Monet Fukushiman alueelta evakuoidut voivat pian palata kotiin

Puhdistuksen ansiosta yhä laajemmat alueet ovat lähiaikoina turvallisia, ja näillä näkymin 30?000 ihmistä voi muuttaa pian takaisin. Sen sijaan noin 100?000 evakkoa odottaa turhaan paluulupaa. Heidän täytyy jatkaa elämäänsä muualla, sillä vanha kotipaikka ei sovi enää ihmisille.

Kaikki eivät edes halua palata Fukushiman voimalan naapuriin. Syynä on huoli tulevaisuudesta. Monet pelkäävät, että maa järisee uudestaan ja aiheuttaa suuronnettomuuden, ennen kuin kaikki nykyiset vaaratekijät on ehditty eliminoida.

Fukushiman puhdistus alkaa nyt

Todellinen siivousurakka alkaa vasta nyt viisi vuotta ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Voimalan radioaktiivinen vuoto pysäytetään nyt suursiivouksen ajaksi jättipakastimella, joka jähmettää virtaukset. Katastrofin jälkiä siivotaan nyt täydellä teholla:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: