nb_u36 gas explosion

Vuotavista kaasuputkista tulee pommeja sekunneissa

Kaasua käytetään niin talojen lämmitykseen kuin kananmunien keittämiseen. Viime sunnuntaina Pariisissa tapahtunut räjähdys osoitti jälleen kerran, että kaasuun liittyy vaaroja.

torstai 4. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Voimakas kaasuräjähdys ravisteli Pariisin esikaupunkia viime sunnuntaina. Yksi kerrostalo tuhoutui ja kahdeksan ihmistä sai surmansa.

Paikalle saapuneet pelastusviranomaiset totesivat nopeasti, että onnettomuuden oli aiheuttanut kaasuvuoto. Naapurit raportoivat, että jalkakäytävällä oli vastikään tehty kaivutöitä.

Kaasu on äärimmäisen helposti syttyvää. Tavallisessa kaasuliedessä kaasu kuumenee yli 1 100 asteeseen.

Vanhat putket ovat hauraita

Kaasua kuljetetaan paineessa putkia pitkin. Putket ovat joko hitsattuja tai saumattomia paineenalaiseen käyttöön tarkoitettuja teräsputkia tai muoviputkia.

Vanhat kaasuputket voivat kuitenkin olla valurautaa tai suojaamatonta terästä. Ne voivat pettää pakkasessa, maanjäristyksissä tai maankaivutöiden yhteydessä.

Pienikin vuoto on vaarallinen

Koska putkessa oleva kaasu on paineistettua, sitä tihkuu jopa aivan pienistä halkeamista, jolloin kaasua ajautuu helposti lähistöllä sijaitseviin rakennuksiin.

Halkeamat rakennusten perustuksissa, kaikki läpiviennit tai jokin muu kolo voi johtaa vuotavaa kaasua rakennuksen kellariin tai ensimmäiseen kerrokseen.

Kaasu haisee tarkoituksella

Jotta kaasuvuodosta syntyy Pariisissa sattuneen kaltainen räjähdys, kaasua pitää kasaantua tilaan ennen kuin se syttyy, esimerkiksi kipinän vaikutuksesta.

Maakasu on nimittäin – toisin kuin pulloissa myytävä nestekaasu – ilmaa kevyempää, joten sitä ei kasaannu niin helposti esimerkiksi kellariin, vaan maakaasu pyrkii useimmiten ulos, jos vain tilassa on pienikin kolo.

Kaasuvuotojen paikallistamiseksi kaasuun lisätään keinotekoista hajuainetta, minkä vuoksi monet sanovat, että kaasu haisee mädälle kananmunalle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: