Shutterstock

Voiko asunnon jättää kylmilleen loman ajaksi?

Onko järkevää säätää patterien termostaatit pienelle loman ajaksi? Syntyykö siitä lisäkuluja, että kylmennyt asunto pitää lämmittää nopeasti kotiinpaluun jälkeen?

Rahaa ja energiaa halutaan mielellään säästää. Siksi moni miettii, voiko asunnon jättää kylmilleen, kun lähtee lomalle. Nuuka voisi luulla, että idea on hyvä, mutta käytännössä syntyvä säästö jää pieneksi, sillä kylmenneen kodin uudelleen lämmittäminen loman jälkeen kuluttaa paljon energiaa. Yleensä on taloudellisempaa laskea hieman sisälämpötilaa loman ajaksi.

Nyrkkisäännön mukaan asteen pudotus huonelämpötilassa tuottaa viiden prosentin säästön. Niinpä voi säästää 15 prosenttia, kun antaa asunnon viilentyä kolme astetta loman aikana.

Kun asunto kylmenee liikaa, alkaa helposti syntyä esimerkiksi kosteusongelmia.

Kylmetessään ilma luovuttaa kosteutta

Kylmille pinnoille, kuten ikkunoihin ja ulkoseiniin, tiivistyy kosteutta, sillä kylmä ilma voi sisältää vähemmän vesihöyryä kuin lämmin. Esimerkiksi 16-asteisessa ilmassa voi olla 13,6 grammaa vettä kuutiometriä kohti, mutta 27-asteisessa ilmassa mahdollinen vesimäärä on 27,2 g/m3.

Kosteat seinät ja ikkunanpuitteet tarjoavat ihanteelliset kasvuolosuhteet homesienille, jotka muun muassa huonontavat sisäilman laatua, ärsyttävät hengityselimiä ja pahentavat astmaoireita.

Pohjolassa on lisäksi otettava huomioon rakennevaurioiden riski. Esimerkiksi vesijohdot voivat jäätyä ja rikkoutua kylmänä vuodenaikana. Kosteusvaurioiden ja putki- ja vesivahinkojen korjaaminen on kallista, joten lasku voi olla paljon lämmituskuluja suurempi.

Kolme keinoa pienentää lämmityskustannuksia

Kun lähtee lomalle, voi säästää energiaa ja rahaa tekemättä hallaa kodilleen.

© Shutterstock

1. Pudota vähän sisälämpötilaa

Asunnon voi huoletta antaa viilentyä pari kolme astetta. Kun lämpötila ei vaihtele jatkuvasti, kosteusongelmien ja rakennevaurioiden riski pysyy pienenä.

© Shutterstock

2. Anna pattereiden lämmittää

Asunnon lämmitystä ei kannata jättää vain muutaman patterin varaan. Kun koko patteriverkko on toiminnassa, energiaa ei hukkaudu, kun termostaatit pitävät lämpötilan tasaisena kaikkialla.

© Shutterstock

3. Estä kosteuden kertyminen

Asunnon ilmanvaihtoa ei kannata sulkea eikä lämmitystä lopettaa säästösyistä, sillä kosteusongelma syntyy helposti kylmissä ja tuulettamattomissa tiloissa. Homevauriot kehittyvät nopeasti.