Vihreä sähkö tulee ryminällä

Koska elämme aikaa, jolloin ilmastonmuutos sulattaa jäät napaseuduilta ja hilaa maapallon keskilämpötilaa koko ajan korkeammaksi, Tieteen Kuvalehti päätti mitata, kuinka kuumaa uusiutuvan energian rintamalla on. Näköalat ovat pitkälti myönteisiä.

Tuuli-, vesi- ja aurinkoenergia ovat yleisimmät ja tehokkaimmat uusiutuvan energian muodot.

© Shutterstock

Vihreän sähkön määrä maailmassa kasvaa

Uusiutuvalla energialla menee hyvin. Vuonna 2004 koko maailmassa investoitiin 45 miljardia dollaria uusiutuvaan energiaan, ja 11 vuotta myöhemmin vuonna 2015 summa oli jo noussut lähes 286 miljardiin dollariin.

Vuonna 2004 uusiutuvan energian lähteiden ja laitosten kapasiteetti oli 800 gigawattia, kun se vuonna 2015 oli jo 1 849 gigawattia.

Suomessa palaa uusiutuva puu

Vuonna 2015 Suomen kokonaisenergiankulutuksesta 35 prosenttia tuli uusiutuvista energialähteistä. Kokonaisenergiasta 25 % oli peräisin puusta, esimerkiksi pelleteistä.

Tanskalaiset ovat tuulen maailmanmestareita

Merituulipuisto Juutinraumassa Tanskassa.

© Shutterstock

60,4 prosenttia Tanskan sähköstä tuotettiin uusiutuvalla energialla vuonna 2015. Siitä 42,7 prosenttia saatiin tuulivoimaloista. Tämä merkitsee, että Tanska pitää hallussaan tuulienergian maailmanennätystä.

Norjan pistorasioista virtaa vesisähköä

Norja on maailman huippuja uusiutuvan energian tuottamisessa. Peräti 97,9 prosenttia Norjan sähkönkulutuksesta tyydytetään vesivoimaloilla. Se onkin Euroopan suurin vesivoiman tuottaja.

Costa Rican 110 vihreän päivän putki

Pato Costa Ricassa.

© Wikipedia

Vuonna 2016 Costa Ricassa käytettiin pelkästään uusiutuvaa energiaa 110 päivää peräjälkeen, mikä on uusi maailmanennätys. Kaikkiaan 98,1 prosenttia maan sähköstä tuotettiin uusiutuvilla energianlähteillä. Valtaosa oli peräisin isoista vesivoimaloista, sillä Costa Ricassa on isoja jokia ja sadekaudella vettä saadaan runsaasti.

Aurinkoinen ja tuulinen Portugal kirii muiden rinnalle

Vain 5 vuodessa eli vuosina 2005–2010 Portugalin onnistui kasvattaa uusiutuvan energian käyttönsä 5 prosentista 45 prosenttiin. Maassa on tarjolla runsaasti vihreää sähköä, sillä ilmasto on sekä aurinkoinen että tuulinen. Vuonna 2015 uusiutuvalla energialla katettiin 49,3 prosenttia maan energiantarpeesta.

Tunti päivänpaistetta

Jos maapallolla pystyttäisiin käyttämään hyväksi kaikki Aurinkosta Maahan yhdessä tunnissa tuleva energia, siitä saataisiin koko Maan väestölle sähköä vuodeksi.

Tuuli jauhoi viljan jo ennen ajanlaskun alkua

Uusiutuvan energian käyttö ei ole millään lailla uusi keksintö. Jo 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua kiinalaiset rakensivat tuulimyllyjä, joilla pumpattiin vettä ja jauhettiin viljaa.

Saksa on aurinkoenergian edelläkävijä

Aurinkovoimalaitos Neukirchen-Vluynissa Saksassa.

© Shutterstock.

Saksa kerää aurinkoenergiaa enemmän kuin useimmat muut maat. Itse asiassa vain Kiinassa ollaan sitä pitemmällä, mutta siellä sijaitseekin peräti 70 prosenttia maapallon aurinkosähköjärjestelmistä.

Toisella sijalla on siis Saksa, jossa on yli 1,5 miljoonaa aurinkosähköjärjestelmää pienistä kattokennoryhmistä jättisuuriin aurinkopuistoihin. Vuonna 2014 ne tyydyttivät 6,9 prosenttia Saksan energiantarpeesta.

Yhdysvaltalaiset innostuivat aurinkoenergiasta

Vuonna 2014 Yhdysvaltoihin asennettiin uusi aurinkokennojärjestelmä joka 150. sekunti eli 2,5 minuutin välein.

Täydellinen vihreys vallitsee vuonna 2050

Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan on täysin realistista, että koko Maa siirtyisi käyttämään pelkästään uusiutuvaan energia vuoteen 2050 mennessä, jolloin päästäisiin eroon saastuttavista fossiilisista polttoaineista.