Brussels sprouts battery

Ruusukaali valaisee joulukuusen

Tuuli-, vesi- ja aurinkovoiman joukkoon liittyy pian uusia menetelmiä, joilla voidaan hyödyntää luonnon energiavaroja. Brittitutkijat näyttävät, miten tavallisesta ruusukaalista saadaan sähköä jouluvaloihin.

torstai 18. syyskuuta 2014

Viisimetriset ruusukaalipylväät eivät ehkä ole kovin kauniita joulukoristeita, mutta niiden avulla joululahjoihin jää enemmän rahaa, sillä pylväistä saadaan riittävästi virtaa joulukuusen led-valoihin koko joulun ajaksi. Ruusukaalikäyttöisiä joulupuita ei kuitenkaan aivan vielä voi ostaa torilta.

Ruusukaaliakusta vihreää energiaa

Brittiläiset muotoilun ja energiaratkaisujen asiantuntijat ovat kehittäneet ruusukaaliakun. Heidän tavoitteenaan oli ennen kaikkea herättää huomiota Britanniassa järjestetyillä nuorten tiedepäivillä. Sähköruusukaalit todella huomattiin. Ne herättivät myös keskustelun siitä, että energiaa ja sähköä on kaikkialla luonnossa.

Katso video tästä:

Tuhat ruusukaalia valaisee joulun

Kaaliakku on tehty viidestä yksiköstä, joissa yhteensä on tuhat ruusukaalia. Kaalit on sijoitettu kupari- ja sinkkielektrodien päälle. Elektrodit saavat aikaan kemiallisen reaktion kaalin elektrolyyteissä eli aineissa, jotka johtavat sähköä. Näin jokainen kaali tuottaa heikon jännitteen. Niin kutsuttu kondensaattori kerää kaalien tuottaman energian ja lähettää sen edelleen joulukuusen sataan led-lamppuun.

Luonnon energiavarastot käyttöön

Vaikka varmasti monet – varsinkin lapset – ovat sitä mieltä, että ruusukaalit sopivat paremmin akkuihin kuin ruokaan, kaali ei ole kilpailukykyinen vaihtoehto energiamarkkinoilla. Kokeessa tuhat ruusukaalia tuotti vain 62 volttia, joten kotitalouden sähkötarpeen tyydyttämiseen tarvittaisiin huomattavasti laajempi kaaliviljelmä.

Luonnossa on kuitenkin huomattavia energiavarastoja, joita kannattaa valjastaa hyötykäyttöön. Voit lukea tästä "Vihreä energia painuu piiloon" -artikkelin (Tieteen Kuvalehti 15/2014), jossa syvennytään uusiin lupaaviin vihreän energian hankkeisiin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: