Sähkö lentää langattomasti

Sähkö siirtyy langattomasti jo laturista sähköhammasharjaan tai vedenkeittimeen. Nyt sähköä aiotaan siirtää pitkiä matkoja niin, että tietokone ja televisio eivät enää tarvitse sähköjohtoja. Katso, miten sähkö kulkee langattomasti.

Sähkö lentää langattomasti teaser

Jo nyt sähköä osataan siirtää langattomasti, mutta matkat ovat erittäin lyhyitä. Kun esimerkiksi sähköhammasharjan lähettimenä toimivaan ensiökäämiin johdetaan sähköverkosta vaihtovirtaa, syntyy magneettikenttä. Kun sitten hammasharjassa oleva vastaanotin eli toisiokäämi osuu magneettikenttään, kentän energia muuttuu taas sähkövirraksi.

Ongelma on siinä, että energiaa häviää, jos käämien välimatka on suuri.

Sähkö kulkee langattomasti ilmassa

Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa Yhdysvalloissa on kehitetty menetelmä, joka voi poistaa energian hävikin tuottaman ongelman. Ratkaisu perustuu siihen, että lähettävä ja vastaanottava käämi pannaan värähtelemään samaan tahtiin.

Tulevaisuudessa televisiossa, puhelimessa ja radiossa voi olla valmiina toisiokäämi, jolloin samalla magneettikentällä voidaan syöttää virtaa moneen laitteeseen.

Onko langaton sähkö vaarallista?

Tutkijoiden mukaan langaton sähkö on käyttäjille vaaratonta. Kuparikäämien välillä oleva magneettikenttä läpäisee useimmat materiaalit ja sen vaikutus ihmiseen on suunnilleen yhtä suuri kuin Maan magneettikentän.