Lavo
vetyakku

Vetyakku vihertää kotisi sähkön

Uusi vetyakku, joka voidaan asentaa kotitalouksiin, säilöö aurinkokennojen tuottamaa sähköä jopa kahden vuorokauden tarpeisiin.

Tulevaisuudessa kotonakin käytetty sähkö voi olla peräisin kestävistä lähteistä, kuten aurinkopaneeleista ja tuulivoimaloista. Vihreän sähkön tuotanto vaihtelee kuitenkin päivän aikana niin paljon, että sitä on voitava varastoida.

Vihreiden sähköjärjestelmien iso haaste onkin pitkään ollut energian varastointi.

Nyt australialainen energiayritys Lavo on rakentanut uuden pienikokoisen järjestelmän, joka on saanut nimekseen Green Energy Storage System (GESS). Se voidaan kytkeä suoraaan talon aurinkokennojärjestelmään.

Akku muuntaa sähköä vedyksi – ja vedystä sähköksi, kun asukkaat tarvitsevat sitä.

Akku hajottaa vettä ja polttaa vetyä

Lavoksen akkujärjestelmä koostuu futuristiseen koteloon pakatuista elektrolyysilaitteesta ja polttokennosta.

Keksijät lupaavat akun takaavan vihreää sähköä tietokoneelle, astianpesukoneelle ja laturille jopa kahdeksi vuorokaudeksi.

aurinkopaneeleja talon katolla

Lavon uusi vetyakku on suunniteltu varastoimaan esimerkiksi aurinkopaneelien tuottamaa sähköä.

© Shutterstock

Kun katolle sijoitetut aurinkopaneelit tuottavat liikaa sähköä kulutukseen nähden, se ohjataan elektrolyysilaitteistoon, joka koostuu kahdesta veteen upotetusta elektrodista. Elektrodien sähkö hajottaa vettä ja happi ja vety kerätään talteen erikseen.

Vety kerätään pieneen painesäiliöön. Kun talouteen tarvitaan taas sähköä, vetyä pumpataan polttokennoon.

Polttokennossa on reaktiota nopeuttavaa katalyyttia. Kun vety joutuu kosketuksiin anodin kanssa, se hapettuu eli siitä irtoaa negatiivinen elektroni, ja jäljelle jää positiivinen ioni. Ionit kulkevat kalvon läpi, mutta elektronit eivät. Ne pakotetaan ulkoiseen virtapiiriin, ja virta synnyttää kotitaloudelle sähköä.

Tehokkuuden edelle ajaa kapasiteetti ja pitkä käyttöaika

Järjestelmän kapasiteetti on peräti 40 kilowattituntia, mikä riittää tavalliselle kotitaloudelle kahdeksi vuorokaudeksi.

Lavo toivoo, että iso kapasitetti tekee järjestelmästä houkuttelemman kuin esimerkiksi sähköautoja valmistavan Teslan Powerwallista – suuresta litiumioniakusta, jonka kapasiteetti on vain kolmannes GESS:n kapasiteetista.

Lisäksi yritys uskoo, että GESS:n käyttöaika on paljon pidempi kuin muiden akkujen, eikä järjestelmä sisällä myrkyllisiä kemikaaleja.

Järjestelmän kokonaistehokkuus on noin 50 prosenttia. GESS ”hukkaa” toisin sanoen lähes puolet sähköstä, jonka aurinkokennot saavat valosta irti.

Esimerkiksi Teslan Powerwall-akun tehokkuus on reilut 90 prosenttia.