Yhdysvalloissa Massachusettsin teknillisessä yliopistossa MIT:ssa on tekeillä pienikokoinen fuusioreaktori, joka lyö laudalta kaikki kilpailijansa.
Reaktori on saanut nimekseen Sparc, joka kuulostaa samalta kuin englannin kipinää tarkoittava sana 'spark'. Sen rakentaminen alkaa ensi keväänä. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, se on valmis tuottamaan päästötöntä puhdasta ydinvoimaa jo ensi vuosikymmenellä. Sen luvataan myös olevan halvempi kuin muiden fuusioreaktorihankkeet.
Se voi kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, mutta hanke näyttää olevan tukevalla pohjalla. Journal of Plasma Physics -tiedeaikakauslehden erikoisnumerossa hankkeen käy läpi joukko riippumattomia tutkijoita eri yliopistoista. He ovat yhtä mieltä siitä, että Sparc vaikuttaa lupaavalta.
Nyt näyttää siis siltä, että puheet fuusiovoiman läpimurrosta voivat lopulta muuttua todellisuudeksi.
Mallia tähdistä
Fuusioreaktio on eräänlainen energiantuotannon runsaudensarvi. Nykyiset ydinvoimalat perustuvat fissioon, eli niissä energiaa vapautuu, kun atomit halkeavat. Fuusiovoimalassa energiaa syntyy, kun vetyatomit fuusioituvat eli sulautuvat yhteen. Näin tapahtuu luonnostaan Auringossa ja muissa tähdissä. Fuusioreaktiossa ei synny vaarallisia jätteitä kuten fissioreaktiossa, ja sen polttoainetta eli vetyä on maailman merissä lähes rajattomasti.