Shutterstock
Vindmoelle

Onko tuulivoimalan melu vaarallista?

Kerrotaan, että tuulivoimalan melu on sairastuttanut lähellä asuvia ihmisiä. Onko puheissa mitään perää?

Kun roottorin 60 metriä pitkät lavat halkovat ilmaa150 kilometrin tuntinopeudella, syntyy osa siitä äänestä, joka voidaan lähiympäristöstä aistia häiritseväksi.

Tuulivoimala tuottaa niin sanottua pientaajuista ääntä (10–160 hertsiä) ja infraääntä (4–20 hertsiä). Ihminen erottamat äänet sijoittuvat yleensä 50:n ja 12 500:n hertsin haarukkaan.

Infraääni on siten normaalin kuuloalueen ulkopuolella, mutta pientaajuinen ääni on kuultavissa. Se aistitaan esimerkiksi kompressorien, muuntajien tai dieselmoottoreiden matalana jyminänä.

Lähellä nykyaikaista tuulivoimalaa kuultava ääni vastaa ruohonleikkurin tai moottorisahan melua. Jo sadan metrin päässä ääni on hiljentynyt normaalia puhetta vastaavaksi.

Ääni voimistuu koon ja hiljenee etäisyyden kasvaessa

Suuret tuulivoimalat ovat pieniä äänekkäämpiä. 100 metriä korkea tuulivoimala ei haittaa liikaa melullaan, kun etäisyys asutukseen on vähintään 400 metriä.

vindmølle støj
© Daniel Vala/Shutterstock

1. Yhtä meluisa kuin ruohonleikkuri

Tuulivoimalan juurella äänen voimakkuus vastaa ruohonleikkurin jyrinää, eli se on noin 105 dB. Jo 30 metrin päässä melutaso on sama kuin hiustenkuivaimella, siis noin 90 dB.

vindmølle støj
© Daniel Vala/Shutterstock

2. Ihmiset puhuvat yhtä kovaa

Jun etäisyys voimalaan on 40–50 metriä, äänen voimakkuus on 80 dB. Yhtä pahasti voi meluta esimerkiksi pölynimuri. 80–90 metrin päässä kuultava ääni vastaa normaalia puhetta (60 dB).

vindmølle støj
© Daniel Vala/Shutterstock

3. Jääkaapin käyntiääni

Kun matkaa voimalaan on 400 metriä, desibelimittari näyttää 40:tä. Saman lukeman tuottaa jääkaappi hyristessään. Yleensä 100 metriä korkean tuulivoimalan ympärillä ei asuta 400–500 metrin säteellä.

Useissa tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että tuulivoimaloista lähtevä infraääni ja pientaajuinen ääni alittavat selvästi esimerkiksi Tanskassa asetetut raja-arvot.

Ärsyyntyminen saa voimaan pahoin

Yhdysvaltalainen Massachusettsin teknillinen korkeakoulu julkaisi vuonna 2014 laajan tuulivoimaloiden terveysvaikutuksia koskevan tutkimuksen.

Tulosten mukaan melu ei vaikuta terveyteen suoraan, mutta se voi ärsyttää niin paljon, että seurauksena on oireita, kuten unihäiriöitä ja päänsärkyä. Samankaltaisiin päätelmiin on päädytty muissakin tutkimuksissa.

Se, kuinka häiritseväksi ääni koetaan, ei riipu pelkästään melutasosta.

On käynyt ilmi, että ääni ärsyttää enemmän, kun tuulivoimala sijaitsee näköetäisyydellä. Sen sijaan melusta kärsitään vähemmän, kun tuulivoimalaan liittyy omia taloudellisia intressejä.