Windmill

Tuulivoimala tuo vettä aavikolle

Tuulimylly ottaa talteen ilman kosteuden.

torstai 29. marraskuuta 2012

Ranskalaisen Eole Water -yrityksen tuulimylly paitsi jauhaa sähköä tuulesta myös tekee vettä ilmasta. Sähköä tekee tavallinen generaattori, jota tuulimyllyn roottorit pyörittävät. Osan sähköstä käyttää ilmankuivain, joka tuottaa vettä. Ilma imetään tuulimyllyn koteloon, jossa kosteus tiivistetään ja otetaan talteen. Tiivistynyt vesi johdetaan putkea pitkin tuulimyllyn juurella olevaan säiliöön, jossa se puhdistetaan niin, että se kelpaa juomavedeksi.

Ranskalaiset ovat jo rakentaneet voimalasta 24 metriä korkean prototyypin Mussafahiin Abu Dhabiin. Aavikolla seisova testilaitos tuottaa 62 litraa vettä tunnissa, mutta yrityksen mukaan tuulesta voidaan saada talteen jopa tuhat litraa vettä päivässä, jos ilman kosteus, lämpötila ja tuulen nopeus ovat suotuisat. Tuulimyllyillä voitaisiin kehittäjiensä mukaan turvata syrjäisten seutujen asukkaiden sähkö- ja vesihuolto. Vettä tuottava tuulimylly maksaa 500 000– 600 000 euroa, mutta hinnan toivotaan laskevan, kun tuotantomäärät kasvavat.

Tuulimylly imee vettä ilmasta

Osa tuulimyllyn generaattorin tuottamasta sähköstä käytetään ilman sisältämän kosteuden tiivistämiseen vedeksi.

1) Roottori pyörittää generaattoria, joka tuottaa sähköä. Osa sähköstä käytetään ilman jäähdyttämiseen. 2) Sisään imetty ilma jäähdytetään, jolloin sen sisältämä kosteus tiivistyy nesteeksi. 3) Tiivistynyt vesi johdetaan putkea pitkin säiliöön tuulimyllyn juurelle. 4) Kuivattu ilma puhalletaan ulos.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: