Tuulimyllyt tulostetaan paikoilleen

Betoniperustuksia ei tarvitse enää kuljettaa kaukaa, vaan ne voidaan tulostaa sinne, minne tuulivoimala halutaan. Näin voimaloista voidaan tehdä kaksi kertaa nin korkeita kuin nykyisin.

Betoniperustuksia ei tarvitse enää kuljettaa kaukaa, vaan ne voidaan tulostaa sinne, minne tuulivoimala halutaan. Näin voimaloista voidaan tehdä kaksi kertaa nin korkeita kuin nykyisin.

GE Renewable Energy/LafargeHolcim/COBOD

Iso yhdysvaltalainen energiayhtiö GE Renewable Energy aikoo 3D-tulostaa sata metriä nykyistä korkeampia tuulivoimaloita.

Maalle rakennettavien tuulivoimaloiden ongelmana on, että kovin isokokoisia rakennuselementtejä on mahdotonta kuljettaa voimalan pystytyspaikalle. Isoimman ongelman tuottavat betoniset perustukset.

Käytännössä voimalan perustukset voivat olla enintään 4,5 metriä leveitä, sillä muuten niitä ei voida kuljettaa maanteitse. Koska voimalan korkeus riippuuu perustuksista, useimmat voimalatkin ovat nykyisin alle sadan metrin korkuisia.

Katso, miten uusi betonitulostin toimii

Kun voimalan alin osa tulostetaan pystytyspaikalle, siitä voidaan tehdä leveämpi ja valmiista voimalasta siten korkeampi. Yhtiö suunnittelee rakentavansa voimaloita, joiden betonisesta alaosasta tulisi 80 metriä korkea.

Betoniperustan päälle asennetaan varsinainen voimala, ja voimalan kokonaiskorkeudeksi voi tulla 200 metriä.

Korkea voimala tuottaa enemmän sähköä

Rakennusten 3D-tulostamiseen erikoistuneessa COBOD-yrityksessä on testattu uutta tekniikkaa tulostamalla lokakuussa 2019 Kööpenhaminaan Tanskaan kymmenen metriä korkea prototyyppi. Se koostuu sisä- ja ulkokuoresta, joita yhdistää aaltopahvin sisustalta näyttävä osa. Sekä kuoret että niitä yhdistävät osat on 3D-tulostettu.

Maailman korkein merellä sijaitseva tuulivoimala on Haliade-X, jonka potkurien kärjet ulottuvat 260 metrin korkeuteen. Maalla korkein voimala sijaitsee Saksassa Gaildorfissa, ja se on 246,5 metriä korkea.

© GE & Max Bögl Wind AG

Korkeammista voimaloista on se hyöty, että ne voivat käyttää hyväkseen ylempien ilmakerrosten kovempia tuulia, joiden nopeus ei vaihtele niin paljon rakennusten ja puiden aiheuttaman turbulenssin vuoksi.

33 prosenttia – niin paljon sähköntuotanto kasvaa, kun 3D-tulostuksella voidaan rakentaa kaksi kertaa niin korkeita tuulivoimaloita kuin nykyisin.

Kun esimerkiksi viiden megawatin tuulivoimala voi tuottaa noin 15 gigawattituntia sähköä vuodessa 80 metrin korkuisena, tuotanto kasvaa yli 20 gigawattituntiin, kun se nostetaan 160 metrin korkeuteen.

Korkeimmalle maalla ulottuva tuulivoimalan runko sijaitsee Gaildorfissa Saksassa. Se on rakennettu vesitornin päälle, ja se kohoaa 178 metriä ilmaan.