Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

tuulivoimala-tuulieste

Tuulensuoja tehostaa tuulivoimalaa

Tuulivoimaloiden juurelle rakennettavat esteet voivat voimistaa roottoria pyörittävää ilmavirtaa ja lisätä sähköntuotantoa jopa kymmenen prosenttia.

L. Liu & R. J. A. M. Stevens

Tuulivoima on tärkeässä osassa luovuttaessa sähköntuotannossa fossiilisista polttoaineista, kuten kivihiilestä, öljystä ja kaasusta. Alankomaalaiset tutkijat ovat keksineet keinon tehostaa tuulivoimalan toimintaa jopa kymmenellä prosentilla.

Äkkiseltään voisi luulla, että avara rakentamaton tasamaa, jolla ei kasva puita eikä pensaita, takaisi suurimmat tuulen nopeudet ja sopisi siten parhaiten tuulivoimalan paikaksi.

Tuulivoimaloita, maasto, aurinko
© Shutterstock

Seinät vahvistavat virtauksia

Yksinkertaisella keinolla tuulivoimaloista saadaan vihreää sähköä kymmenen prosenttia enemmän.

  • Laakeassa maastossa tuulee kovaa

    Tuulivoimalat sijoitetaan ympäri vuoden tuulisiin paikkoihin, joissa tuuli saavuttaa suuren nopeuden.

  • Seinä kääntää ilmavirran ylös

    Pystyttämällä tuulivoimalan lähelle esteitä tuuli saadaan nousemaan – roottoriin asti.

  • Turbiinin teho kasvaa

    Teho lisääntyy sitä mukaa kuin tuulen nopeus suurenee. Pienet tuuliesteet voivat tehostaa voimalan toimintaa jopa kymmenen prosenttia.

Tuuliesteet voivat kuitenkin tehostaa voimalan toimintaa. Matala seinä tai aita tuulivoimalan edessä kääntää ilmavirran ylös ja voimistaa tuulta roottorin tasolla. Sähköntuotanto tehostuu esteen takana olevassa voimalassa.

Tutkimusten mukaan ratkaisu sopii ikävä kyllä huonosti tuulivoimapuistoon, jossa voimaloita on paljon lähekkäin. Lopputulokseksi tulee nimittäin, että vain etummainen voimala hyötyy ja muut kärsivät.

Alankomaalaisen Twenten yliopiston tutkijat ovat jo esittäneet ongelman ratkaisun.

VIDEO: Näin pienet tuuliesteet aiheuttavat ilman turbulenssia

Mallintamalla laboratoriossa korkeudeltaan, leveydeltään ja sijainniltaan vaihtelevien esteiden vaikutusta 24 tuulivoimalan puistoon tutkijat onnistuivat luomaan konseptin, jolla sähköntuotanto saatiin tehostumaan jopa kymmenen prosenttia.

Esteiden enimmäiskorkeus on noin kymmenesosa voimalan korkeudesta ja enimmäisleveys on viisi kertaa korkeus. Näin mitoitetun aidan myönteinen vaikutus ei rajoitu vain yksittäiseen tuulivoimalaan.

Tutkimustulosten valossa näyttää siltä, vuosikymmeniä pitkästä käytännön kokemuksesta huolimatta tuulivoimatekniikkaa on yhä mahdollista kehittää.

Jos maailman kaikista tuulivoimaloista saataisiin irti kymmenen prosenttia enemmän, tuulisähkön määrä kasvaisi 50 hiilivoimalaitoksen sähköntuotannon verran.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota