Uuni leipoo ruosteen raudaksi
Kun rautajauhe on palanut ja vapauttanut lämpöenergiaa, hapettunut rauta – ruoste – joutuu pelkistettäväksi.
Pelkistysprosessissa ruoste kulkee hihnalla sulatusuunin läpi ja lämpenee noin 1 000-asteiseksi. Kun samalla uuniin pumpataan vetyä, syntyy reaktio, jossa ruosteesta ja vedystä tulee rautaa ja vettä.
Tutkijat tekevät kokeita myös muilla, vähemmän energiaa vaativilla menetelmillä, mutta he toteavat, että sulatusuunin ja vedyntuotannon vaatima energia voidaan kattaa uusiutuvilla energialähteillä.
Liian raskas autoihin, sopiva teollisuuteen
Rautapölyä on turvallista kuljettaa ja varastoida. Se ei tarvitse jäähdyttämistä eikä säilytystä paineistetussa tilassa kuten vety. Se ei myöskään menetä sisältämäänsä energiaa kuten akut.
Perinteisiin polttoaineisiin, kuten bensiiniin, verrattuna rautapölyllä on monta etua. Rautapölyn energiatiheys eli sen sisältämä energiamäärä on 11,3 kW per litra rautaa, eli se on parempi kuin bensiinillä. Massayksikköä kohden raudan energiamäärä sitä vastoin on pienempi. Toisin sanoen rautapölyssä on sama energiamäärä kuin bensiinissä pienemmässä tilassa, mutta se painaa lähes 10 kertaa niin paljon kuin bensiini.
Siksi rautapölystä ei saada ihmepolttoainetta, jota voitaisiin kaataa suoraan autoon. Se on kerta kaikkiaan liian raskasta. Sen sijaan rautapölylle löytyy käyttöä teollisuudessa, laivaliikenteessä ja muissa yhteyksissä, joissa paino ei ole ongelma.
Tutkijat toivovat, että kymmenen vuoden kuluessa voitaisiin vanhoja hiilivoimaloita muuttaa toimimaan rautapölyllä.