TAE Technologies
fuusio, energia, tekniikka, hiukkaskiihdytin, reaktori, plasma

Tutkijat: Fuusiovoimaa jo vuonna 2030

Yhdysvaltalaisinsinöörit väittävät olevansa valmiita tuottamaan fuusiosähköä kaupallisesti alle 10 vuodessa. Se voi auttaa merkittävästi sähkön vihertämisessä.

Fuusiovoima on vähän niin kuin lentävä auto – aina kymmenen vuoden päässä.

TAE Technologies -niminen yhtiö ilmoitti kuitenkin hiljattain, että se voi alkaa tuottaa fuusiosähköä kaupallisesti jo tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Yrityksen erikoisessa fuusioreaktorissa syntyy vakaata plasmaa yli 50 miljoonan asteen lämpötilassa.

Lähes ehtymätön lähde

Fuusioreaktiot vastaavat Auringossa esiintyviä prosesseja, joissa alkuaineet sulautuvat yhteen vapauttaen valtavasti energiaa.

Tutkijat ja insinöörit ovat kehittäneet tekniikkaa, jota on pidetty energia-alan Graalin maljana 1900-luvun alusta asti.

Useita koereaktoreita on rakennettu, ja kansainvälinen ITER-hanke etenee Ranskassa. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan onnistuttu saamaan voimaloista ulos enemmän energiaa kuin niihin on syötetty.

fuusio, energia, tekniikka, hiukkaskiihdytin, reaktori, plasma

TAE Technologies -yhtiön Norman-niminen koereaktori on muodoltaan lieriö eikä munkkirinkilä, kuten ITER-hankkeessa käytettävä niin sanottu tokamak.

© TAE Technologies

Aurinkoenergiaa lieriössä

Fuusioreaktorissa atomit sulautuvat yhteen niin kuin Auringossa. Energiaa vapautuu valtavasti.

Hiukkastykki kuumentaa polttoaineen

TAE Technologies -yhtiön reaktorissa vety ja boori kuumennetaan 50 miljoonan asteen lämpöiseksi plasmaksi hiukkaskiihdyttimen tuottamalla säteilyllä.

Magneetit vangitsevat plasman

Magneettikentät pitävät plasman paikallaan pitkässä lieriössä. Yleisin fuusioreaktorin muoto on munkkirinkilä, kuten ITERin tokamak.

Atomien yhtyessä irtoaa energiaa

Erittäin kuumassa plasmassa atomit yhtyvät toisiksi alkuaineiksi – vapauttaen valtavasti energiaa – ilman runsasta neutronisäteilyä.

Tekniikka on valmis

TAE Technologies soveltaa toista ratkaisua kuin muut päämäärän saavuttamiseksi.

Reaktori on suhteellisen pieni lieriö, kun yleensä koereaktorit ovat olleet munkkirinkilän muotoisia – niin kuin Wendelstein 7-X:n stellaraattori ja ITERin tokamak.

TAE Technologies kuumentaa polttoaineen hiukkaskiihdyttimellä ja pystyy ilmeisesti pitämään plasman koossa.

Polttoaineiksi on valittu vety ja boori reaktorin neutronisäteilyn minimoimiseksi. Sen ansiosta syntyy vähän radioaktiivista jätettä ja reaktori kestää hyvin.

Insinöörien mukaan kaikki viittaa nyt siihen, että fuusiosähkön kaupallinen tuotanto on mahdollista aloittaa kymmenessä vuodessa. Siten energia-alan seuraava murros voi olla jo näköpiirissä.