Oxford PV -yhtiön tutkijat ovat tehneet maailmanennätyksen puristamalla ulos peräti 29,52 prosentin hyötysuhteen niin sanotusta tandem-aurinkokennosta, joka koostuu piistä ja edullisesta perovskiittimineraalista.
Aurinkokennon hyötysuhde ilmaisee sen kyvyn muuttaa auringonsäteilyn energiaa sähköksi. Osa auringonvalosta heijastuu takaisin tai häviää lämpönä, ja vain loppuosa imeytyy aurinkokennoon ja muuttuu sähköksi.
Uusi tandem-aurinkokenno kykenee toisin sanoen muuttamaan vajaat 30 prosenttia auringonvalosta sähköksi. Vain harvojen nykyisten vaihtoehtojen hyötysuhde on yli 20 prosenttia.
Ennätys tehtiin vain joitakin viikkoja sen jälkeen, kun Saksassa Berliinissä toimiva Helmholtz-tutkimuslaitos oli saavuttanut samankaltaisella aurinkokennolla ennätyksellisen 29,15 prosentin hyötysuhteen.
Auringon fotonit sähköistävät aurinkokennon
Uudenlaisten aurinkokennojen tehokkuus perustuu tandem-rakenteeseen, jossa yhdistyvät piiaurinkokenno ja ohut perovskiittikalvo.
Aurinkokenno koostuu yleensä kolmesta kerroksesta: sähkövarauksettomasta keskiosasta, jonka toisella puolella on elektronivajaus ja toisella puolella ylimääräisiä elektroneja. Kun kerrokset liitetään toisiinsa, ylimääräiset elektronit liikkuvat siihen kerrokseen, josta niitä puuttuu. Silloin välikerrokseen syntyy sähkökenttä.