Forsvaret
Gaslæk ved Nord Stream 2

Sukellusdrone lähtee tutkimaan Itämeren kaasuputkivuotoa

Sukellusdrone lähetetään todennäköisesti tutkimaan Itämeren pohjassa kulkevien kaasuputkien vuotoa ja arvioimaan vaurioiden laajuutta. Juuri nyt alueella on kuitenkin vielä liian vaarallista, arvioivat Tanskan viranomaiset.

Joka tunti miljoonia kuutiometrejä metaania virtaa Itämereen Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkien vuodoista lähellä Tanskaan kuuluvaa Bornholmin saarta.

Vaikka putkista tulevan kaasun määrä viittaa siihen, että kyseessä ovat viranomaisten mainitsemat "todella suuret reiät", vielä ei vaurioiden laajuus ole selvillä. Ei putkissa eikä ympäristössä.

Siksi Tanskan ja Ruotsin viranomaiset aikovat tutkia 70–80 metrin syvyydessä kulkevat putket mahdollisimman pian.

Tehtävään tarvitaan erikoislaitteistoa, toteaa Tanskan energiaviraston johtaja Kristoffer Böttzauw.

"Käytämme todennäköisesti sukellusdroneja, joiden avulla päästään tutkimaan, millaisia räjähdykset olivat ja miten suuria vaurioita ne aiheuttivat putkiin ja ympäristöön”, Böttzauw selittää.

Fakta: Nord Stream 1 ja 2 -putkien piti johtaa kaasua 50 miljoonalle kotitaloudelle

Räjähdysherkät kaasut ovat turvallisuusuhka

Viranomaiset tietävät jo nyt, että kaasuvuotoalueella on ollut viime maanantaina räjähdyksiä, joiden voimakkuus oli 2,3. Niitä voi siis verrata havaittavissa oleviin maanjäristyksiin. Vaurioita päästäneen tutkimaan vasta viikonloppuna tai ensi viikon alussa.

Katso kaasuvuotoa EH101-helikopterista kuvattuna:

Video

Kristoffer Böttzauw toteaa, että tällä hetkellä paine vuotoalueella estää tutkimukset.

"Saattaa olla, että pääsemme tutkimaan vuotoa vasta, kun kaasu loppuu. Siihen asti putkien läheisyydessä ei ole turvallista”, hän toteaa.

"Kyseessä on räjähdysherkkä kaasu. Kipinä saattaa sytyttää kaasun tai aiheuttaa räjähdyksen. Sillä on luonnollisesti merkitystä dronen toiminnalle, mutta se vaikuttaa myös siihen, miten lähellä dronea ohjaava alus voi olla", Böttzauw jatkaa.

Viranomaiset nostivat valmiustasoa

Tanskassa energia-alan valmiustasoa nostettiin tiistaina oranssiin tasoon, mikä on asteikon toiseksi korkein turvallisuustaso.

Valmiustason nostaminen tarkoittaa sitä, että Tanskan energiavirasto on kehottanut energia-alan yrityksiä olemaan varuillaan ja kiinnittämään huomiota laitteistoidensa turvallisuuteen.

"Kehotimme yrityksiä kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota laitteistoturvallisuuteen ja siihen, että turvajärjestelmät ovat kunnossa ja suunnitelmat ajan tasalla. Tämä siksi, että meidän mielestämme kyseessä on yleinen infrastruktuuriin kohdistuva uhka”, sanoo Kristoffer Böttzauw.