Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lightning over city
Teknologia - Energia

Sopivatko salamat energianlähteeksi?

Salamassa on paljon energiaa, mutta sitä on vaikeaa kerätä.

Salama vaikuttaisi hyvältä energianlähteeltä, sillä siinä voi olla 200 000 ampeerin sähkövirta, jonka jännite saattaa olla useita satoja miljoonia voltteja. Salaman lyödessä maan ja taivaan välillä siirtyy jopa kymmenen gigajoulea energiaa. Kymmenen 60 watin hehkulamppua palaisi sillä määrällä puoli vuotta.

Valitettavasti salaman energiasta vain hyvin pieni osa päätyy maan pinnalle. Suurin osa siitä kuluu purkauskanavassa, jossa ilma lämpiää 15 000–30 000-asteiseksi. Purkauskanavassa voikin olla viisi kertaa niin kuumaa kuin Auringon pinnalla.

Salaman sisältämästä energiasta pääsee maahan saakka vain 10–100 megajoulea, jolla kymmenen lamppua palaisi vuorokauden verran. Vaikka salamoiden energian hyödyntäminen on teoriassa mahdollista, sen käyttöönotto olisi niin kallista, että se ei ole kannattavaa.

Salamaenergian valjastamista on kuitenkin kokeiltu. Yksi tapa on yhdistää ukkosenjohdattimeen muuntaja. Salaman iskiessä syntyy voimakas sähkövirta, jolla voidaan esimerkiksi hajottaa merivettä hapeksi ja vedyksi.

Vetyä voidaan varastoida polttoaineeksi. Ongelmallisinta olisi kehittää sellainen energiankeruujärjestelmä, joka kestäisi toistuvat salamaniskut.

Lue myös:

Ydinvoima

Torium ja suola tuottavat tehokkaasti energiaa

12 minuuttia
Aurinkokennot

ILMASTOYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA: Aurinkopaneelien hyötysuhde nousee ennätyslukemiin

3 minuuttia
Energia

TAISTELU ILMASTOSTA: Betonilohkaretorni varastoi puhdasta energiaa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota