Sopivatko salamat energianlähteeksi?

Salamassa on paljon energiaa, mutta sitä on vaikeaa kerätä.

Lightning over city

Salama vaikuttaisi hyvältä energianlähteeltä, sillä siinä voi olla 200 000 ampeerin sähkövirta, jonka jännite saattaa olla useita satoja miljoonia voltteja. Salaman lyödessä maan ja taivaan välillä siirtyy jopa kymmenen gigajoulea energiaa. Kymmenen 60 watin hehkulamppua palaisi sillä määrällä puoli vuotta.

Valitettavasti salaman energiasta vain hyvin pieni osa päätyy maan pinnalle. Suurin osa siitä kuluu purkauskanavassa, jossa ilma lämpiää 15 000–30 000-asteiseksi. Purkauskanavassa voikin olla viisi kertaa niin kuumaa kuin Auringon pinnalla.

Salaman sisältämästä energiasta pääsee maahan saakka vain 10–100 megajoulea, jolla kymmenen lamppua palaisi vuorokauden verran. Vaikka salamoiden energian hyödyntäminen on teoriassa mahdollista, sen käyttöönotto olisi niin kallista, että se ei ole kannattavaa.

Salamaenergian valjastamista on kuitenkin kokeiltu. Yksi tapa on yhdistää ukkosenjohdattimeen muuntaja. Salaman iskiessä syntyy voimakas sähkövirta, jolla voidaan esimerkiksi hajottaa merivettä hapeksi ja vedyksi.

Vetyä voidaan varastoida polttoaineeksi. Ongelmallisinta olisi kehittää sellainen energiankeruujärjestelmä, joka kestäisi toistuvat salamaniskut.