Modvion
Trævindmølle indefra

Ruotsi rakentaa tuulivoimalan puusta

Ruotsissa on rakenteilla puinen tuulivoimala. Sen luvataan olevan teräsrakenteista lujempi, kevyempi ja ympäristöystävällisempi.

Muinoin tuulimyllyt tehtiin puusta, mutta sähköntuotantoon tarkoitetut tuulivoimalat tehdään nykyään enimmäkseen teräksestä, lasikuidusta ja muista teollisista materiaaleista. Niiden kysyntä kasvaa samaa tahtia kuin tuulivoiman tuotannon.

EU:n laskelmien mukaan tuulivoima on EU-maiden tärkein energianlähde jo vuonna 2027.

Tuulivoiman suosion kasvaessa on herännyt myös kysymys tuulivoimaloiden ekologisesta kestävyydestä. Vaikka itse tuulivoima on uusiutuvaa ja päästötöntä, tuulivoimalan rakentaminen rasittaa ympäristöä – ainakin, jos se tehdään teräksestä ja lasikuidusta.

Trævindmølle udenfor Gøteborg

Ruotsin ensimmäisestå puisesta tuulivoimasta tulee 30 metriä korkea. Se nousee Björkön saarelle Göteborgin edustalle. Prototyyppi on tehty laminoidusta puusta, joka on terästä lujempaa. Oikeasta voimalasta tulee 100 metriä korkea.

© Modvion

Siksi puu on tekemässä paluuta tuulimyllyjen rakennusaineeksi. Puisten tuulimyllyjen luvataan olevan kestävämpiä, kevyempiä ja ympäristöystävällisempiä kuin teräksestä ja lasikuidusta tehdyt.

100-metrinen tuulimylly puusta

Göteborgin seudulla meneillään oleva energiahanke on saanut 6,5 miljoonaa euroa EU-rahoitusta puisen tuulimyllyn rakentamiseen. Tuulimyllyn rakentaa ruotsalainen Modvion-yritys, ja siitä on määrä tulla 100 metriä korkea.

Modvion rakensi jo keväällä 30-metrisen prototyypin, ja nyt on siis tekeillä ensimmäinen täysikokoinen toimiva malli. Töitä riittää sen valmistuttuakin, sillä yhtiöltä on jo tilattu kymmenen puista tuulimyllyä.

Tavallisen tuulivoimalan tuulimyllyn rakenteissa on satoja tonneja terästä, ja jokaisen terästonnin tuotannossa vapautuu keskimäärin 1,9 tonnia hiilidioksidia. Yhden tuulimyllyn valmistuksessa syntyy siis satojen tonnien hiilidioksidipäästöt.

Tosin hyvin sijoitettu tuulivoimala voi pian kompensoida päästöt tuottamalla päästötöntä sähköä, joka korvaa fossiilisilla polttoaineilla tuotettua energiaa.

Kestävä, ympäristöystävällinen ja kevyt

Puusta rakennetun tuulivoimalan hiilijalanjälki on aivan toista maata. Puu on kasvaessaan sitonut ilmakehästä hiiltä.

Uudet puutuulimyllyt rakennetaan viilupuusta ja liimapuusta, jotka vuorottelevat hyvin ohuina samansuuntaisina rakenteina. Näin materiaalista on saatu säännöllinen, luja ja joustava, ja se kestää taivutusta huomattavasti paremmin kuin tavallinen puu.

Sen lisäksi, että puu on ekologisesti kestävä materiaali, se soveltuu tuulivoimaloihin hyvin siksi, että se on painoonsa nähden lujempaa kuin teräs. Modvionin mukaan sekä liima- että viilupuu ovat 55 % lujempia kuin teräs massayksikköä kohden, mikä tekee tuulivoimalasta kevyemmän. Siksi niitä on helpompi kuljettaa, ja voimaloista voidaan tehdä myös nykyistä korkeampia.

Todennäköisesti kestää vielä aikansa ennen kuin puiset tuulimyllyt syrjäyttävät teräksiset, mutta sitä mukaa kuin tuulivoiman merkitys energianlähteenä kasvaa eri puolilla maailmaa, puutuulimyllyjä varmasti nähdään yhä enemmän.