BladeBUG

Robottihyönteiset pienentävät tuulivoimaloiden käyttökustannuksia

Tuulivoimalat ovat yleensä käyttökustannuksiltaan kalliita, sillä niiden huoltamiseen tarvitaan ihmisiä. Uusi kauko-ohjauksinen robotti, jonka suunnittelussa inspiraatiota on haettu hyönteisistä, voi pienentää käyttökuluja huomattavasti.

Tuulivoima on yksi nopeimmin kasvavista energiamuodoista, ja itse tuulivoimalat halpenevat koko ajan. Tuulivoimaan liittyy kuitenkin yksi ongelma: niiden huoltamiseen tarvitaan ihmisiä, ja se on sekä kallista että vaarallista.

Ratkaisuksi brittiyritys on kehittänyt pienen BladeBUG-robotin, jonka muotoihin on saatu inspiraatiota hyönteisistä. Robotissa on kuusi imukuppipäistä jalkaa, joilla se kiipeilee tuulivoimalan lavoissa ja tutkii, onko kaikki niin kuin pitää.

Suurin osa uusista tuulivoimaloista asennetaan avomerelle, missä sääolot ovat erittäin ankarat.

Tuuli ja sää kuluttavat voimaloita

Kova tuuli tuo mukanaan sadetta ja pölyä, jotka aiheuttavat sen, että tuulivoimalan roottorin lavasta 20 prosenttia hioutuu epätasaiseksi. Jopa pienikin virhe lavan pinnassa aiheuttaa turbulenssia, joka pienentää lavan aerodynaamisia ominaisuuksia ja voimalan tehoa sekä lisää rakenteiden vaurioriskiä.

Siksi tuulivoimalan lavat pitää tarkastaa tietyin väliajoin. Yleensä työn suorittavat ihmiset, jotka roikkuvat voimalan huipulle kiinnitetyissä turvaköysissä ja tarkastavat lavat yksi kerrallaan. Menetelmä vaatii aikaa, rahaa ja pahimmassa tapauksessa se on vielä erittäin vaarallista.

Suuri osa tuulivoimalan kustannuksista tuleekin juuri kunnossapidosta. Vanhojen voimaloiden kunnossapito voi joka vuosi maksaa noin kolme prosenttia voimalan rakennuskustannuksista, kun taas uudempien voimaloiden kustannukset jäävät vuodessa 1,5–2 prosenttiin voimalan hinnasta.

Tuulivoimalan elinkaaren aikana kunnossapito voi siis olla jopa 50 prosenttia voimalan rakennuskustannuksista.

Robottihyönteinen kiipeää kelissä kuin kelissä

BladeBUG-robottia ohjataan tuulivoimalan huipulta. Robotissa on kamera, joka välittää kuvaa ohjaajalle, sekä laitteet, joilla se suorittaa testejä ja pieniä korjaustöitä.

BladeBUG on pieni kauko-ohjauksinen robotti. Se voi hoitaa tuulivoimaloiden tarkistukset, joihin aiemmin on tarvittu ihmisiä.

Robotti voi suorittaa huoltotoimenpiteet myös huonolla säällä, jolloin köysissä roikkuminen olisi ihmisille liian vaarallista. BladeBUG-robotin kehittänyt yritys uskoo, että robotin ansiosta huoltokustannuksissa voidaan säästää 30–50 prosenttia.

Joulukuussa pieni robottihyönteinen suoritti ensimmäisen kävelyn 50 metriä pitkällä tuulivoimalan lavalla Skotlannin rannikolla.