Shutterstock
Ydinvoima, bensiini, vihreä

Radioaktiivisesta jätteestä vihreäksi bensiiniksi

Säteilyttämällä biodieselin valmistuksen sivutuotetta voidaan Britannian ydinvoimaloissa tuottaa 10 miljoonaa litraa vihreää polttoainetta vuodessa.

Ydinvoima ei aiheuta CO2-päästöjä, mutta siitä jää radioaktiivista jätettä. Nyt brittiläisessä Lancasterin yliopistossa ja slovenialaisessa Jožef Stefan -tutkimuslaitoksessa on kehitetty menetelmä, jolla jätettä voidaan käyttää ympäristöystävällisten lisäaineiden valmistukseen. Tämä voi tehdä bensiiniautoista vihreämpiä.

Menetelmä hyödyntää biodieselin tuotannossa syntyvää sivutuotetta, glyseriiniä. Biodiesel on dieselöljyä, joka ei perustu maaperästä pumpattavaan raakaöljyyn vaan kasviöljyihin.

Biodieselin tuotanto lisääntyy, glyseriini on halpaa, ja kemiallisilla prosesseilla se voidaan muuntaa isopropyylideeniglyseriiniksi. Ainetta kutsutaan myös nimellä solketal, ja sitä voidaan lisätä bensiiniin oktaaniluvun nostamiseksi, palamisen vakauttamiseksi sekä hiukkas- ja CO2-päästöjen vähentämiseksi.

Prosessi on normaalisti monimutkainen ja kallis, mutta tutkijat ovat osoittaneet, että isopropyylideeniglyseriiniä voidaan tuottaa myös altistamalla glyseriini ionisoivalle radioaktiiviselle säteilylle, jota vapautuu ydinvoimaloiden jätteestä.

Tuotantolaitos voidaan rakentaa jo olemassa olevan ydinvoimalan yhteyteen, jolloin tavoiteltua lisäainetta saadaan edullisesti suuria määriä.

Jo Britannian ydinvoimaloiden jätteestä voidaan vuosittain tuottaa noin 10 000 tonnia isopropyylideeniglyseriiniä ja korvata sillä vastaava määrä bensiiniä.