Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Puhdas energia tallettuu betonilohkareisiin

TAISTELU ILMASTOSTA: Insinöörit ovat kehittäneet puhtaan energian varastointiin uuden menetelmän, joka ei perustu veteen. Siinä rakennetaan betonilohkareista torni, joka sitten puretaan.

Energy Vault

Tuulivoimaloista ja aurinkokennoista on viime vuosina kehittynyt niin tehokkaita, että iso osa energiantarpeesta voitaisiin tyydyttää uusiutuvilla energianlähteillä.

Toisaalta etsitään koko ajan tehokkaita tapoja varastoida puhdasta energiaa niin, että sitä saataisiin käyttöön silloinkin, kun aurinko ei paista tai tuuli ei puhalla.

Energiavarasto ei ole riippuvainen järvistä ja joista

Sveitsissä Energy Vault -yrityksessä on saatu yksinkertainen mutta nerokas idea. Siinä käytetään hyväksi samaa periaatetta kuin vesivoimaloissa.

Niissä vettä usein padotaan altaisiin, ja kun veden potentiaalienergiaa tarvitaan, vesi johdetaan hallitusti voimalaan pyörittämään generaattoreita.

Energiavarasto hyödyntää painovoimaa

1 / 2
12

Sähkönostureilla voidaan varastoida energiaa pinoamalla isoista betonilohkareista torni. Energiaa vapautuu, kun lohkareet nostellaan taas alas.

© Energy Vault

Energy Vaultin uuden konseptin etuna on se, että se ei ole riippuvainen järvistä ja joista.

Sen sijaan energiaa varastoidaan siinä 35 tonnin betonilohkareisiin, jotka nostetaan 120 metrin korkeuteen sähköisillä nostokurjilla.

Yksi laitos tyydyttää 1 250 keskivertotalouden sähköntarpeen

Kun sähköä on tarjolla runsaasti, nostokurjet rakentavat lohkareista korkeita torneja pinoamalla niitä päällekkäin, ja kun energiaa tarvitaan käyttöön, lohkareet lasketaan maahan yksi kerrallaan.

Lohkareisiin kiinnitetyt teräsvaijerit pyörittävät generaattoria, joka muuttaa liike-energian sähköksi.

Sveitsiläisyritys suunnittelee parhaillaan laitosta, joka voisi varastoida energiaa jopa 80 megawattituntia.

Täyteen ladattuna siitä voitaisiin saada kahdeksan megawatin teho 16 tunnin ajan. Määrä riittäisi tyydyttämään 1 250 keskivertotalouden sähköntarpeen.

Lue myös:

Akut

Akku kierrättää ydinjätettä ja kestää yli 1000 vuotta

5 minuuttia
Aurinkokennot

ILMASTOYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA: Aurinkopaneelien hyötysuhde nousee ennätyslukemiin

3 minuuttia
Ydinvoima

Torium ja suola tuottavat tehokkaasti energiaa

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota