Shutterstock

Paljonko valoköynnöksen käyttö maksaa?

Pidän jouluvaloista, mutta puolisoni sanoo, että niiden polttaminen maksaa liikaa. Kuinka paljon valoköynnös kuluttaa sähköä ja kuinka paljon köynnöksen päällä pitäminen maksaa?

Valoköynnöksen sähkönkulutus riippuu pääasiassa siitä, millaisia lamppuja siinä käytetään. Jos valosarja on pitkä ja kirkas, mutta vanhempaa mallia, siinä saattaa olla esimerkiksi 200 pientä hehkulamppua, joiden teho voi olla yhteensä jopa 100 W. Silloin valosarja kuluttaa sähköä yhden kilowattitunnin verran 10 tunnissa.

Jos valoköynnös on päällä vuorokauden ympäri joulukuun alusta jouluaattoon saakka, kulutus nousee yhteensä 58 kilowattituntiin. Jos sähkön hinta on esimerkiksi nykyisillä korkeilla hinnoilla varsin tavanomaisessa 54 sentissä per kWh, valosarjan käyttö kustantaa joulukuulta yhteensä reilut 31 euroa.

LED-lamput tuovat valoa pimeään

Jos taas valoköynnöksessä on käytetty LED-lamppuja, sähkönkulutus pienenee merkittävästi. LED-lamput aikaansaavat nimittäin saman valotehon kuin hehkulamput, mutta niiden virrankulutus on vain 15 prosenttia hehkulampun kulutuksesta.

Uunia saa pitää päällä 9 tuntia, jotta sähkönkulutus on sama kuin LED-valosarjalla, joka palaa koko joulukuun.

LED-valoköynnös on aivan yhtä kaunis katsella kuin 100 wattin hehkulamppuköynnöskin, mutta sen teho on vain 15 W. Jos LED-valosarja on päällä vuorokauden ympäri joulukuun alusta aattoon asti ja sähkön hinta on sama kuin hehkulamppuköynnöksen kohdalla, sähkönkulutuksen hinnaksi tulee hieman päälle neljä euroa.

Valot köynnökseen lyhyemmäksi aikaa

Sähköä voi säästää laittamalla valoköynnökseen valon vain silloin, kun joku on kaunista valoa katselemassa. Valosarjan voi säätää syttymään ja sammumaan tiettyinä aikoina ajastimen avulla, jollainen löytyy nykyisin useimmista valosarjoista.

Jos valoköynnöksessä pitää valoja päällä esimerkiksi vain pari tuntia aamulla ja kuusi tuntia illalla, sähköstä säästyy kaksi kolmasosaa. Silloin LED-köynnöksen kuluttaman sähkön hinta putoaa noin puoleentoista euroon.

Voit laskea itse, kuinka paljon sähköä valoköynnöksesi kuluttaa tarkistamalla virrankulutustiedot valosarjan pakkauksesta ja käyttämällä laskukaavaa W/1000 x valosarjan käyttöaika tunteina päivässä x päivien lukumäärä x sähkönhinta euroina.