Shutterstock

Onko totta… että saksalaiset jarruttavat Tanskan tuulivoimaloita?

Olen lukenut, että Saksa määrää, miten paljon esimerkiksi Tanskan tuulivoimalat saavat tuottaa sähköä silloin, kun tuulee oikein kovaa. Onko tämä totta?

Kun Tanskassa, Etelä-Ruotsissa ja Pohjois-Saksassa tuulee todella navakasti, Saksassa syntyy ongelmia sähkönsiirrossa. Syynä on se, että Saksassa sähkön siirtokapasiteetti maan eteläosan suuriin kaupunkeihin ja teollisuusalueille ei ole riittävä.

Sähköverkon tasapainon takaamiseksi sähköntuotanto ei saa nousta yli alueen oman kulutuksen ja etelään siirtyvän sähkön määrän. Siksi joskus syntyy tarve pysäyttää joitakin tuulivoimaloita.

Saksan omituisen lainsäädännön vuoksi Saksalle on edullisempaa maksaa esimerkiksi tanskalaisille tuulisähkön tuottajille siitä, että nämä sulkevat voimalansa, kuin se, että saksalaiset sulkisivat omia voimaloitaan.

Myrskytuuli pysäyttää voimalat

Pyörimättömät tuulivoimalan lavat Tanskassa ja Ruotsissa eivät kuitenkaan aina tarkoita sitä, että sähköverkossa olisi ylikuormitusta.

Kun tuuli puhaltaa kunnolla, sähköstä saattaa olla ylitarjontaa. Se taas pudottaa sähkön hintaa, joskus jopa nollaan. Kun sähkön hinta on negatiivinen, tuulivoimalan omistajan pitää maksaa sähköverkkoon lähettämästään sähköstä. Siksi voimalan pysäyttäminen on halvempi vaihtoehto.

Ajoittain taas tuulee niin paljon, että voimalat pysäytetään turvallisuussyistä. Pysäytystuulennopeudesta käytetään englanniksi nimitystä cut-out-speed.

Vanhat ja pienet tuulivoimalat pysäytetään, kun tuulen nopeus on noin 20 m/s. Kookkaammat voimalat, esimerkiksi nykyiset merituulivoimalat, selviävät 25 m/s puhaltavista myrskytuulista. Vestan kehitteillä oleva jättivoimala V236-15.0 MW voi jatkaa toimintaansa vielä lähes hirmumyrskynopeuksilla. Voimala pysäytetään, kun tuulen nopeus on 30 m/s.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Pysäytetyt voimalat pian historiaa

Pysäytetyt tuulivoimalat ovat tällä hetkellä ongelma, mutta tulevaisuudessa sähköverkon kapasiteetti saadaan vastaamaan tarpeita ja sähkö varastoidaan vetyyn.

Norja pienentää vesivoimaloiden tuotantoa

Vuonna 2023 Norja ja Ruotsi liittyvät tanskalais-saksalaiseen energiayhteistyöhön. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että tuulisella säällä Norja voi vähentää vesivoimaloiden tuotantoa ja vastaanottaa tuulivoimaloiden ylikapasiteettia.

Saksa rakentaa sähköverkkoa

Kun vihreä energia korvaa paikallisen hiilivoiman, sähkönjakeluverkko pitää saada ajan tasalle. Saksassa rakennetaan muun muassa 700 kilometriä pitkää SuedLink-kaapelia, joka vuonna 2026 yhdistää Schleswigin pohjoisessa ja Baijerin etelässä.

Energiasta polttoainetta

Ylijäämäsähkö voidaan myös varastoida vetyyn. Shell rakentaa parhaillaan Alankomaihin Holland Hydrogen I -laitosta, jonka on määrä tuottaa 60 tonnia vetyä vuorokaudessa vuonna 2025.