Forest Fire 2014/12

Nanovoimaloista saadaan sähköä metsäpalojen torjuntaan

Nanovoimalat tuottavat sähköä lämpötilaerojen ja kemiallisten reaktioiden avulla. Näin minivoimaloiden verkostolla saadaan virtaa luonnossa metsäpaloja tai ilmansaasteita valvoville laitteille.

keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Valtava metsä peittää satojen neliökilometrien alueen. Se on rutikuiva kuukausia kestäneen sateettomuuden jälkeen. Sitten kaukana kulkuteistä syttyy kipinästä tuli, eikä kukaan huomaa vaaraa, ennen kuin tuhannet puut ovat liekeissä ja palo leviää hallitsemattomasti.

Metsään siroteltu pienten varoittimien verkosto voi kertoa palosta saman tien, jos anturit voivat havaita savun ja lähettää hälytyksen radiosignaaleilla – mutta anturien varustaminen sähköllä on hankalaa.

Etenkin laajoilla harvaan asutuilla alueilla on mahdotonta ylläpitää paristojen varassa toimivaa verkostoa, koska paristot pitää tasaisin väliajoin vaihtaa.

Ratkaisuksi nanogeneraattorit

Ratkaisu ongelmaan ovat nanogeneraattorit, jotka tuottavat virtaa hyödyntämällä savukaasujen ja anturin välisistä kemiallisista reaktioista tai yön ja päivän lämpötilaeroista syntyvää energiaa. Tällä tavoin järjestelmä on omavarainen, eikä nanogeneraattoreita tarvitse edes huoltaa.

Jos järjestelmä valmistetaan biohajoavasta muovista, siitä ei edes jää jäljelle jätettä, joka laitteiden käyttöiän loputtua pitäisi etsiä metsistä ja hävittää.

Nanogeneraattoreilla toimivien varoittimien verkostolla voidaan maa- ja metsäpalojen lisäksi tarkkailla esimerkiksi putkista vuotavaa öljyä tai kaasua sekä teollisuuden päästöjä.

Lue lisää nanogeneraattoreista

Haluatko tietää lisää nanogeneraattoreista ja siitä, miten koko keho voi toimia voimalaitoksena? Lue artikkeli Tieteen Kuvalehden numerosta 12/2014.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: