LED changing colours

Led-valot välkkyvät käskystä sateenkaaren väreissä

Läpimurto: Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet hohtodiodin, joka voi muuttaa väriään. Sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi älypuhelinten näytöissä.

torstai 26. tammikuuta 2012

Perinteiset ledit eli hohtodiodit säteilevät yleensä vain yhtä valoa, minkä vuoksi nykyisin mobiililaitteiden, kuten älypuhelimien, värinäytöissä käytetään väriä vaihtavia nestekidenäyttöjä tai orgaanisia hohtodiodinäyttöjä (OLED).

Parempia näyttöjä älypuhelimiin

Ledeistä voitaisiin kuitenkin tehdä kirkkaita, kestäviä ja toimintavarmoja näyttöjä, joissa on hyvä erottelukyky ja pieni virrankulutus.

Etelä-Koreassa Soulin yliopiston fysiikan laitoksessa professori Gyuy-Chui Yi kollegoineen on kehittänyt väriä vaihtavia ledejä, jotka voivat poikia uudenlaisia näyttöratkaisuja mobiililaitteisiin.

Hohtodiodi koostuu nanoputkista

Korealaisledit vaihtavat väriä punaisesta siniseen niihin johdetun jännitteen mukaan. Niiden hohtodiodi koostuu pienistä galliumnitridi-puolijohteesta valmistetuista nanoputkista. Jokainen nanoputki on päällystetty usealla indium-galliumnitridikerroksella, joiden paksuus vaihtelee. Kerrokset rajoittavat elektronien liikkeitä ja muuttavat niiden energiatasoa ja aallonpituutta, jolla diodi säteilee valoa.

Kun hohtodiodin jännitettä kasvatetaan tai vähennetään, elektronit joutuvat kulkemaan eripaksuisten kerrosten läpi ja syntyvän valon väri vaihtuu.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: