Alpha 311

Moottoritien liikenne pyörittää tuulivoimalaa

Brittiläinen yritys kehittää tuulivoimaloita, jotka tekevät sähköä moottoritiellä huristavien autojen ilmavirrasta.

Joskus uudet keksinnöt ovat niin yksinkertaisia ja nerokkaita, että on vaikea ymmärtää, miksi niitä ei ole keksitty jo kauan sitten.

Yksi tällainen keksintö on brittiläisen Alpha 311-yrityksen tuulivoimala. Sillä valjastetaan moottoriteiden liikenne tuottamaan tuulisähköä.

VIDEO: Näin moottoritien tuulivoimala toimii

Lyhtypylväinen päässä olevia lieriömäisiä tuulivoimaloita pyörittää autojen luoma ilmavirta.

Brittiyrityksen ajatuksena on asentaa moottorien valaisinpylväisiin lieriön muotoisia tuulivoimageneraattoreita. Niitä pyörittäisi moottoritiellä ajavien autojen synnyttämä ilmavirta. Tuulivoimaloiden tuottamalla sähköllä valaistaisiin moottoritie.

Erityisesti tehokkaasti sähköä tuottavat tuulivoimalat, jotka sijoitetaan ajokaistojen väliselle keskialueelle, sillä siellä ne saavat ilmavirtaa molemmilta puolilta.

Yhdestä tuulivoimalasta sähköä 10 kotitaloudelle

Moottoritietuulivoimalan prototyyppi on testeissä tuottanut jopa 70 kilowattituntia sähköä vuorokaudessa. Se vastaa 21 aurinkopaneelin kapasiteettia. Se riittäisi tyydyttämään 10 kotitalouden sähköntarpeen.

Prototyyppi (vas.) on metrin korkuinen. Sen halkaisija on 0,75 metriä ja se painaa 12 kiloa. Lopullinen versio (oik.) painaa vain 3,7 kiloa.

© Alpha 311

Yritys arvioi, että tuulivoimalan lopullinen malli maksaa noin 2 200 euroa.

Nykyisiin valaisinpylväisiin vedetyt sähköjohdot eivät jää turhiksi. Niillä voidaan johtaa valtakunnan verkkoon se osa tuulivoimaloiden sähköstä, jota ei tarvita moottoritien valaistukseen.

Yritys käy parhaillaan neuvotteluja Britannian ja Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa ensimmäisten tuulivoimaloiden asentamisesta teiden varsille.