Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Moottoritien liikenne pyörittää tuulivoimalaa

Tuulivoimala jauhaa autojen luomasta ilmavirrasta sähköä katulamppuihin ja sähköverkkoon.

Alpha 311

Joskus uudet keksinnöt ovat niin yksinkertaisia ja nerokkaita, että on vaikea ymmärtää, miksi niitä ei ole keksitty jo kauan sitten.

Yksi tällainen keksintö on brittiläisen Alpha 311-yrityksen tuulivoimala. Sillä valjastetaan moottoriteiden liikenne tuottamaan tuulisähköä.

VIDEO: Näin moottoritien tuulivoimala toimii

Brittiyrityksen ajatuksena on asentaa moottorien valaisinpylväisiin lieriön muotoisia tuulivoimageneraattoreita. Niitä pyörittäisi moottoritiellä ajavien autojen synnyttämä ilmavirta. Tuulivoimaloiden tuottamalla sähköllä valaistaisiin moottoritie.

Erityisesti tehokkaasti sähköä tuottavat tuulivoimalat, jotka sijoitetaan ajokaistojen väliselle keskialueelle, sillä siellä ne saavat ilmavirtaa molemmilta puolilta.

Yhdestä tuulivoimalasta sähköä 10 kotitaloudelle

Moottoritietuulivoimalan prototyyppi on testeissä tuottanut jopa 70 kilowattituntia sähköä vuorokaudessa. Se vastaa 21 aurinkopaneelin kapasiteettia. Se riittäisi tyydyttämään 10 kotitalouden sähköntarpeen.

Prototyyppi (vas.) on metrin korkuinen. Sen halkaisija on 0,75 metriä ja se painaa 12 kiloa. Lopullinen versio (oik.) painaa vain 3,7 kiloa.

© Alpha 311

Yritys arvioi, että tuulivoimalan lopullinen malli maksaa noin 2 200 euroa.

Nykyisiin valaisinpylväisiin vedetyt sähköjohdot eivät jää turhiksi. Niillä voidaan johtaa valtakunnan verkkoon se osa tuulivoimaloiden sähköstä, jota ei tarvita moottoritien valaistukseen.

Yritys käy parhaillaan neuvotteluja Britannian ja Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa ensimmäisten tuulivoimaloiden asentamisesta teiden varsille.

Lue myös:

Aurinkokennot

Käänteinen aurinkopaneeli tuottaa sähköä yöllä

8 minuuttia
Akut

Akku kierrättää ydinjätettä ja kestää yli 1000 vuotta

5 minuuttia
Akut

Tesla-akku kestää yli 3,5 miljoonaa kilometriä

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota