Shutterstock

Mitkä maat tuottavat eniten vihreää sähköä?

Koko maailman sähköntuotannosta arviolta 28 prosenttia on peräisin uusiutuvista energialähteistä? Tässä viisi maata, joissa vihreän sähkön osuus tuotannosta on suurin.

Vuonna 2021 Suomessa tuotetusta sähköstä noin 44 prosenttia tuotettiin vesi-, tuuli- ja aurinkovoimalla ja biopolttopolttaineilla. Sillä lähestytään Euroopan kärkeä, mutta maailman huippu vielä kaukana.

Tässä on vihreän sähkön tuottajien viiden kärki.

1. Norja

© Shutterstock

99 prosenttia

Norjalaisten käyttämästä sähköstä suurin osa tulee vesivoimaloista. Norjassa onkin huimat 1 739 vesivoimalaa ja niiden yhteydessä yli tuhat patoallasta. Lisäksi Norja tuottaa tuuli- ja aurinkosähköä. Norja myös vie sähköä EU-maihin ja merikaapeleilla myös Isoon-Britanniaan.

2. Uruguay

© Shutterstock

98 prosenttia

Etelä-Amerikassa sijatseva Uruguay on kymmessä vuodessa päässyt irti fossiilisista energialähteistä ja tuottaa nykyisin sähköä pääasiassa vesivoimalla. Lisäksi Uruguay on maailman kolmanneksi suurin tuulisähkön tuottaja.

3. Uusi-Seelanti

© Shutterstock

80,9 prosenttia

Myös Uudessa-Seelannissa suurin osa sähköstä on peräisin vesivoimaloista. Myös aurinko- ja tuulisähkön osuus on huomattava. Lisäksi noin 15 prosenttia sähköstä tuotetaan geotermisellä energialla, jota saadaan etenkin Taupon tuliperäiseltä alueelta.

4. Brasilia

© Shutterstock

Vesivoima on suurin uusiutuvan energian lähde myös Brasiliassa. Paranajokeen rakennettu valtava Itaipun voimala on sähköntuotannoltaan maailman toiseksi suurin. Voimalan patoallas on jättimäinen tekojärvi. Sitä suurempi on vain Kolmen rotkon pato Jangtsejoessa Kiinassa.

5. Kolumbia

© Shutterstock

74,5 prosenttia

Kolumbiassa on Etelä-Amerikan maista kolmanneksi suurin vesivoimakapasiteetti. Yli 70 prosenttia maan sähköstä tuotetaankin vesivoimalla. Vesivoimapotentiaali on suurin Andien vuoristossa maan länsiosassa, missä maaston korkeuserot ovat suuret.