GE Renewable Energy

Maailman suurin merivoimala testissä

Koekäytössä olevalla maailman suurimmalla tuulivoimalalla on kysyntää. 260 metriä korkea uutuus on jo valittu kolmeen uuteen – valtavaan – merituulipuistoon.

Vuonna 2019 pystytettiin maailman suurin tuulivoimala, Haliade-X, Rotterdamin satamaan, jotta sitä voidaan koekäyttää vuoteen 2024 saakka.

Tähänastisten tulosten mukaan prototyyppi toimii niin vakuuttavasti, että jo kolme kunnianhimoista merituulipuistohanketta perustuu siihen.

Haliade-X-tuulivoimalan koemalli pyörii Rotterdamin satamassa. Se teki vuonna 2020 uuden maailmanennätyksen tuottamalla 288 megawattituntia sähköä vuorokaudessa.

© GE Renewable Energy

Koemallin teho on 13 megawattia, ja vuonna 2020 se osoitti pätevyytensä tuottamalla 288 megawattituntia sähköä vuorokaudessa. Voimalan masto on 153 metriä pitkä, ja koska turbiinin lavat ovat 107-metrisiä, sen kokonaiskorkeus on 260 metriä.

Täysi kierros, johon kuluu vähän yli kymmenen sekuntia, voi tyydyttää kahden kotitalouden vuorokautisen sähköntarpeen.

© GE Renewable Energy & Shutterstock

30 vuotta kasvu-uralla

Merivoimalat ovat kasvaneet kolmessa vuosikymmenessä rajusti. Lisäksi niitä on rakennettu kauemmaksi rannikosta.

Vaatimaton alku

Maailman ensimmäinen merituulipuisto perustettiin Tanskassa Lollandin edustalle vuonna 1991. Siinä on 11 teholtaan 450-kilowattista voimalaa.

Kaksi puistoa yhdessä voimalassa

Haliade-X-voimala tuottaa yhtä paljon sähköä kuin 29 ensimmäistä merivoimalaa ja siten melkein kaksi kertaa niin paljon kuin ensimmäinen merituulipuisto.

Britannia on päättänyt käyttää voimalaa merituulipuistossa, joka on tarkoitus rakentaa Pohjanmereen Doggermatalikolle kolmessa vaiheessa.

Ykkös- ja kakkosvaiheet toteutetaan jo vuonna 2021. Valmistuessaan puisto on maailman suurin, ja sen 276 voimalaa tyydyttävät noin kuuden miljoonan kotitalouden sähköntarpeen. Määrä vastaa viittä prosenttia Britannian sähkönkulutuksesta.

Pohjanmerelle rakennettavaan maailman suurimpaan merituulipuistoon tulee maailman suurimpia tuulivoimaloita 276 kappaletta.

© Jan De Nul

Yhdysvaltojen itärannikolla voimalaa aiotaan käyttää Vineyard Wind -merituulipuistossa, joka valmistuu Massachusettsin rannikolle vuonna 2023. Sieltä saa sähkönsä ainakin 400 000 kotitaloutta.

400 voimalaa pystyyn 3 vuodessa

Haliade-X-voimaloihin on päädytty myös New Jerseyssä Atlantic Cityn edustalle tulevassa Ocean Wind -merituulipuistossa, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2024. Se tuottaa sähköä 500 000 kotitalouden tarpeen verran.

Haliade-X:n taustalla oleva yhtiö, GE Renewable Energy, voi siten jo koekäyttöjakson puolivälissä merkitä tilauskirjoihinsa 400 suurten mittojen tuulivoimalaa.