Maailman suurin keinoaurinko tuottaa vihreää energiaa

Koelaitos nielee neljässä tunnissa yhtä paljon sähköä kuin omakotitalo vuodessa, mutta sen mahdollisuudet ovat myös valtavat: saastuttamatonta polttoainetta kaikille maapallon autoille ja lentokoneille.

LOISTAVA IDEA

Koelaitoksen 149 ksenonlamppua turvaavat vihreän superpolttoaineen tuotannon maapallolle. Samanlaisia lamppuja käytetään elokuvateatterien projektoreissa.

© Markus Hauschild/DLR

Palaisit tuhkaksi silmänräpäyksessä, jos olisit samassa huoneessa, kun lamput sytytetään jättimäisellä salamalla.

Valo on 10 000 kertaa niin voimakas kuin Maahan kohdistuva auringonvalo, ja joka ainoa valohiukkanen on tärkeä, kun Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), yrittää erottaa maailman puhtainta polttoainetta, vetyä, tavallisesta vedestä.

Jos saksalaisten suurellinen projekti onnistuu, se voi mullistaa täysin maapallon energiantuotannon.

VIDEO: Katso yleiskatsaus suuresta aurinkohankkeesta 2 minuutissa.

Aurinko tekee vedestä superpolttoainetta

Keinotekoinen aurinko, joka on saanut nimen Synlight, sijaitsee DLR:n tutkimuskeskuksessa lähellä Kölniä, missä tutkijat kokeilevat vedyn tuottamista aurinkovoimalla toimivassa vetyreaktorissa.

Monet pitävät vetyä tulevaisuuden polttoaineena, koska se palaa tuottamatta hiilidioksidipäästöjä – ongelma on vain se, että sitä ei käytännössä esiinny vapaana Maan ilmakehässä.

Vetyä täytyy valmistaa kemiallisesti elektrolyysillä, missä vettä hajotetaan vedyksi ja hapeksi. Se taas vaatii suuria määriä sähköä.

Keinotekoinen auringonvalo keskitetään vetyreaktorissa alueelle, joka on pienempi kuin A4-kokoinen paperiarkki. Lämpötila nousee yli 3 000 asteeseen. Lämpöenergiaa voidaan käyttää vedyn tuottamiseen.

© Markus Hauschild/DLR

Elektrolyysiin tarvittava energia pitää tulevaisuudessa saada luonnollisesta auringonvalosta – kunhan on kehitetty tarpeeksi tehokkaita aurinkokennoja. Siihen asti tutkijoiden pitää pystyä huolehtimaan vedyn laajamittaisesta tuotannosta Synlightin avulla.

Lopullisena päämääränä on tuottaa 100-prosenttisesti puhdasta polttoainetta 100-prosenttisesti puhtaasta energianlähteestä.

Keinoauringolla on hintansa

Tähän mennessä keinotekoinen jättiläisaurinko on maksanut Saksan valtiolle 3,5 miljoonaa euroa, ja se nielee enemmän sähköä neljässä tunnissa kuin tavallinen omakotitalo vuodessa.

Huomattava rahallinen panostus kuitenkin kannattaa.

”Tarvitsemme miljardeja tonneja vetyä, jos aiomme käyttää tulevaisuuden lentokoneita ja autoja polttoaineella, joka ei tuota hiilidioksidipäästöjä”, toteaa DLR:n tutkimuspäällikkö Bernard Hoffschmidt the Guardian -lehdelle.

Saksalaistutkijalla on tarkoitus kasvattaa laitoksen kokoa kymmenkertaiseksi, kun hänen ryhmänsä hallitsee vedyntuotannon täydessä mitassaan. Sen jälkeen sitten siirrytäänkin luonnollisen auringonvalon hyödyntämiseen.

Vision toteutumiseen kuluu vielä vähintään kymmenen vuotta.