Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

LOISTAVA IDEA

Koelaitoksen 149 ksenonlamppua turvaavat vihreän superpolttoaineen tuotannon maapallolle. Samanlaisia lamppuja käytetään elokuvateatterien projektoreissa.

© Markus Hauschild/DLR
Teknologia - Energia

Maailman suurin keinoaurinko tuottaa vihreää energiaa

Koelaitos nielee neljässä tunnissa yhtä paljon sähköä kuin omakotitalo vuodessa, mutta sen mahdollisuudet ovat myös valtavat: saastuttamatonta polttoainetta kaikille maapallon autoille ja lentokoneille.

Palaisit tuhkaksi silmänräpäyksessä, jos olisit samassa huoneessa, kun lamput sytytetään jättimäisellä salamalla.

Valo on 10 000 kertaa niin voimakas kuin Maahan kohdistuva auringonvalo, ja joka ainoa valohiukkanen on tärkeä, kun Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), yrittää erottaa maailman puhtainta polttoainetta, vetyä, tavallisesta vedestä.

Jos saksalaisten suurellinen projekti onnistuu, se voi mullistaa täysin maapallon energiantuotannon.

VIDEO: Katso yleiskatsaus suuresta aurinkohankkeesta 2 minuutissa.

Aurinko tekee vedestä superpolttoainetta

Keinotekoinen aurinko, joka on saanut nimen Synlight, sijaitsee DLR:n tutkimuskeskuksessa lähellä Kölniä, missä tutkijat kokeilevat vedyn tuottamista aurinkovoimalla toimivassa vetyreaktorissa.

Monet pitävät vetyä tulevaisuuden polttoaineena, koska se palaa tuottamatta hiilidioksidipäästöjä – ongelma on vain se, että sitä ei käytännössä esiinny vapaana Maan ilmakehässä.

Vetyä täytyy valmistaa kemiallisesti elektrolyysillä, missä vettä hajotetaan vedyksi ja hapeksi. Se taas vaatii suuria määriä sähköä.

Keinotekoinen auringonvalo keskitetään vetyreaktorissa alueelle, joka on pienempi kuin A4-kokoinen paperiarkki. Lämpötila nousee yli 3 000 asteeseen. Lämpöenergiaa voidaan käyttää vedyn tuottamiseen.

© Markus Hauschild/DLR

Elektrolyysiin tarvittava energia pitää tulevaisuudessa saada luonnollisesta auringonvalosta – kunhan on kehitetty tarpeeksi tehokkaita aurinkokennoja. Siihen asti tutkijoiden pitää pystyä huolehtimaan vedyn laajamittaisesta tuotannosta Synlightin avulla.

Lopullisena päämääränä on tuottaa 100-prosenttisesti puhdasta polttoainetta 100-prosenttisesti puhtaasta energianlähteestä.

Keinoauringolla on hintansa

Tähän mennessä keinotekoinen jättiläisaurinko on maksanut Saksan valtiolle 3,5 miljoonaa euroa, ja se nielee enemmän sähköä neljässä tunnissa kuin tavallinen omakotitalo vuodessa.

Huomattava rahallinen panostus kuitenkin kannattaa.

”Tarvitsemme miljardeja tonneja vetyä, jos aiomme käyttää tulevaisuuden lentokoneita ja autoja polttoaineella, joka ei tuota hiilidioksidipäästöjä”, toteaa DLR:n tutkimuspäällikkö Bernard Hoffschmidt the Guardian -lehdelle.

Saksalaistutkijalla on tarkoitus kasvattaa laitoksen kokoa kymmenkertaiseksi, kun hänen ryhmänsä hallitsee vedyntuotannon täydessä mitassaan. Sen jälkeen sitten siirrytäänkin luonnollisen auringonvalon hyödyntämiseen.

Vision toteutumiseen kuluu vielä vähintään kymmenen vuotta.

Lue myös:

Akut

Akku kierrättää ydinjätettä ja kestää yli 1000 vuotta

5 minuuttia
Energia

Läpimurto: Nestemäinen ilma varastoi vihreää energiaa

6 minuuttia
Energia

TAISTELU ILMASTOSTA: Tässä on 4 ehdotusta tulevaisuuden vihreäksi energiaksi

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota