ETH Zürich/Alessandro Della Bella

Lentokoneen polttoainetta ilmasta ja auringonsäteistä

Sveitsissä yliopiston katolla sijaitseva reaktori muuttaa ilman hiilidioksidin ja vesihöyryn aurinkoenergialla polttoaineeksi.

Tulevaisuuden ilmailun ja merenkulun pitäisi olla ilmastoystävällistä, mutta lentokoneisiin ja laivoihin sopivien fossiilittomien polttoaineiden kehittäminen on ollut hidasta. Sveitsin teknillisen yliopiston ETH:n tutkijoiden kehittämä aurinkoreaktori voi muuttaa tilanteen. Se tuottaa hiilineutraalia polttonestettä ilmasta ja auringonsäteistä.

Reaktoria on testattu nyt kymmenen vuotta yliopiston katolla Zürichissä. Aurinkovoimalla toimiva reaktori ottaa ympäröivästä ilmasta hiilidioksidia ja vesihöyryä ja muuttaa ne kaasuksi, jossa on vetyä ja hiilimonoksidia.

Paraboli, aurinkoreaktori, fossiiliton polttoaine

Hiilineutraalin polttoaineen tuotantoprosessi toimii aurinkovoimalla.

© ETH Zurich/Alessandro Della Bella

Näin syntyvän synteesikaasun sveitsiläistutkijat ovat jalostaneet petroliksi, metanoliksi ja muiksi hiilivedyiksi, joita voidaan käyttää polttoaineena lentokoneissa ja laivoissa.

Kun polttoaine palaa laivan tai lentokoneen moottorissa, vapautuu vain saman verran hiilidioksidia kuin valmistusprosessissa sidottiin ilmakehästä. Polttoaine ei siis lisää hiilidioksidin määrää ilmakehässä.

Tiedeaikakauslehti Naturessa julkaistun tutkimuksen mukaan mekanismi on niin vakaa, että sitä voidaan soveltaa myös teollisen mittaluokan laitoksissa.

Tutkijat ovat laskeneet, että yksi prosentti maapallon aavikoiden pinta-alasta riittäisi tuottamaan polttoainetta maailman lentoliikenteen tarpeisiin. Aurinkoreaktorilla tuotetun hiilineutraalin lentopetrolin litrahinta olisi noin 1,35 euroa.

Paraboli, fossiiliton polttoaine polttoneste

Aurinkoreaktorin koelaitos tuottaa vasta noin desilitran polttonestettä päivässä.

© ETH Zurich/Alessandro Della Bella